Számos ikonikussá vált, vagy épp a süllyesztőben eltűnt luxusautó jelent meg az autógyártás égboltján az elmúlt évtizedekben. Néhányuk csak limitált darabszámban volt elérhető, esetleg gyártásba sem került, de mégis nagy hatást gyakorolt a későbbi modellekre, valamint a cégek egész életére is. Voltak köztük óriási ballépések, vagy akár kihagyott lehetőségek, de bárhonnan közelítjük meg a dolgot, abban biztosak lehetünk, hogy valamilyen formában mindannyian nyomot hagytak a fényűzés világában.

Aston Martin Lagonda (1974-1990)

Éles vonalaival és futurisztikus műszerfalával korának egyik legmegosztóbb kinézetű autója, V8-as motorjának és exkluzivitásának köszönhetően óriási érdekődésre tett szert. A William Tows által tervezett négyajtós Lagonda állította meg az Aston Martint a hanyatlás lejtőjén. Ennek ellenére a gyár csak 645 darabot gyártott belőle. A modell Achilles-sarkaként emlegetett digitális műszerfal nagyjából mindenkinél tönkrement. Ennek köszönhetően a Time magazin igazi katasztrófának jellemezte, majd beválogatta “Minden idők 50 legrosszabb autója” közé. Mindezek ellenére mai napig a gyűjtők egyik kedvence.

Aston Martin Lagonda

Maserati Quattroporte III (1979–1990)

A 80-as években maga az olasz luxus megtestesítője. Az akkori miniszterelnöktől kezdve, Rocky Balboán keresztül, mindenkinek volt egy, aki megtehette. Elődje, a Quattroporte II, a rossz hírű Citroën alkatrészeknek, az elsőkerék-hajtásnak, és a gazdasági válságnak köszönhetően igazi mélypontra húzta a gyártót, ugyanis összesen 13 darabra kaptak rendelést. Az új modellben javították a hibákat, így a pazar belső, a V8-as motor és a sportos hátsókerék-hajtás hamar a márka legnépszerűbb autójává varázsolta a Quatroporte III-at. Összesen 2155 példány készült belőle.

Maserati Quattroporte III

Lincoln Continental Mark V (1977 – 1979)

A 70-es években fénykorukat élték az autógyártók és divattervezők együttműködéséből született különlegességek. A Continental ötödik generációja fémjelezte ezt a trendet igazán, ugyanis olyan nevekkel ellátott változatok jelentek meg belőle, mint a Cartier, a Givenchy, a Pucci vagy épp a Bill Blass. Egyedi fényezések, nem mindennapi felnik és egyedülálló belsők, melyekre a divattervezők neve igazi hab volt a tortán. Az olajválság idején óriási sikernek örvendett az ötödik kiadás, ugyanis az újonnan megjelenő 6600 köbcentis motornak és a közel 200 kg-os könnyítésnek köszönhetően lényegesen kevesebbet fogyasztott, mint az előd.

Lincoln Continental Mark V

Mercedes-Benz 500E (1990 – 1994)

Báránybőrbe bújtatott farkasként robbant be a köztudatba az E osztály V8-as motorral ellátott tagja. A Mercedes relatíve igénytelen kinézetű autója teljesen elütött a 90-es évek tuning divatjától. Nem voltak rajta óriási szárnyak vagy spoilerek, sem csíkokkal ellátott fényezés, így senki nem gondolta róla, hogy a szféra résztvevője lehet. A 326 lóerős, V8-as, 5 literes 500E azonban sokakat meglepett. A Porsche gyárban kézzel készített Mercedes-t 1995-ig gyártották ebben a formában, ugyanis az akkori normákat követve visszavettek a teljesítményéből, és az E osztály többi tagjához hasonlóan E500-ra keresztelték át. Az összesen 8261 példányban gyártott 500E ma már igazi klasszikusnak számít, és folyamatosan keresik a gyűjtők.

Mercedes-Benz 500E

Maybach 57 és 62 (1997 – 2013)

A márkanevet valószínűleg mindenki ismeri, mely modelljeik sikertelensége miatt, akár az alulértékelés szinonímája is lehetne. Az eredetileg motorokat gyártó céget 1960-ban vette meg a Daimler-Benz autógyár, ezt követően pedig évtizedekig az árnyékból tolták a Mercedes szekerét. 1997-ben végre lehetőséget kaptak két, saját jelzéssel ellátott luxuslimuzin elkészítésére. Az 57 és 62 jelű modellek a 2002-es genfi autószalonon mutatkoztak be, és olyan szegmensben értek el létjogosultságot, ahol a Rolls-Royce Phantom volt szinte az egyedüli résztvevő. Minden egyes darabot hihetetlen aprólékossággal, kézzel állítottak össze négy hónap alatt. A cég a magángépek világát kívánta négy keréken megvalósítani, de sajnos az eladások messze elmaradtak az elvárásoktól, így a gyár 2013-ban újra háttérbe szorult. A 2015-ben bemutatott Mercedes S500 és S600 modellek megörökölték a Maybach nevet, de már nem márkajelzésként, sokkal inkább csak egy afféle változatként.

Maybach 62

Volkswagen Phaeton (2002 – 2016)

Habár nevét a görög mitológia ihlette, Ferdinand Piëch túlbuzgósága miatt, lehet sokkal jobban passzolt volna az Ikarus. Valószínűleg a Volkswagen korábbi elnöke túl közel repült a naphoz, amikor megállmodta a Phaetont. Az autóval a Mercedes S-osztálynak, az Audi A8-nak és a 7-es BMW-nek próbáltak konkurenciát állítani egy olyan korban, amikor a gyár többi modellje meg sem közelítette az új jövevény árcéduláját. Annak ellenére, hogy a Phaeton egy gyártósoron készült és azonos alvázra épült a Bentley Continental GT-vel, az eredmények sajnos siralmasak voltak. A luxusszedán még a facelift megjelenése előtt, 2006-ban kivonult az amerikai piacról, és nagy népszerűségre egyedül Kínában tudott szert tenni. Reméljük a Volkswagen tanult a hibáiból, és a következő generáció – melyet 2019-re várunk – nagyobb sikereket ér majd el.

06vwphaeton

Cadillac Sixteen koncepcióautó (2003)

Mai napig sok autórajongó gyászolja a Cadillac koncepcióját, melyet a 2003-as Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon mutattak be. Az ultraluxus kategóriába tartozó csoda Bob Lutz agyszüleménye, mellyel egy teljesen egyedi és limitált darabszámú autót szeretett volna megvalósítani. Három dolog jut az emberek eszébe a Sixteen nevének hallatán: gyönyörű megjelenés, brutális V16-os motor és eszméletlen magas árcédula. Vagyis utóbbi csak valószínűsíthető, ugyanis a sorozatgyártás soha nem indult el. A koncepció csak egy álom maradt, a Cadillac pedig azóta is azt csinálja inkább, amihez ért, ahelyett, hogy a egy másik kategória versenytársait üldözné.

Cadillac Sixteen

Rolls-Royce Phantom VII (2003- )

A gyártó szerint a Phantom a legjobb autó a világon, és a felső tízezer köreiben elért eredményeket nézve, nehéz ennek ellentmondani. A modell hetedik generációja, melyet 2003-ban indítottak útjára, gyorsan segített talpraállni az akkor nem éppen a legjobb időszakát élő cégnek. Egyedi megoldásokkal van tele, és az utolsó milliméterig testreszabható, így elég magasra teszi a mércét a konkurencia számára. 13 év után a kereslet még mindig magas rá, ám 2018-ban végre jön a vérfrissítés, és piacra kerül a következő nemzedék.

Rolls-Royce Phantom

Bentley Continental GT (2003- )

Az azonos alvázra épülő Volkswagen Phaetonnal ellentétben a Continental GT óriási sikereket ért el. Az 580 lóerős, W12-es motor és az autó igényes belső kialakítása olyan komfortot, luxust és kényelmet kínál, melyet senki nem utasítana vissza. A brit márka történetének első tömeggyártásban készülő luxuskupéja több jelentős elismerést, óriási népszerűséget és nagy mértékben megnövekedett ügyfélszámot hozott a cégnek.

Bentley Continental GT

Porsche Panamera (2009- )

Egy igazi Porsche rajongónak valóságos istenkáromlást jelentett a Panamera 2009-es bemutatása. Ettől függetlenül az autó népszerűsége napról napra nőtt, ugyanis a sportos vezetési élményhez és a tágas, fényűző belsőhöz könnyű hozzászokni. Az ötajtós Porsche azóta a luxuslimuzinok élvonalába tartozik, és a 2017-es facelift immár 13 különböző változatot kínál az érdeklődőknek.

Porsche Panamera