Tény, hogy nem a legvidámabb téma, de mindenképp érdekes (ha lehet ezt így mondani), hogyan vezet egy apró kis emberi mulasztás több száz ember halálához, valamint mennyivel nagyobb felelősség ekkora súlyokkal, erőkkel bánni.

Autóra vezetői engedélyt szinte bárki kaphat, repülőnél már kicsit más a helyzet. Szigorúan makulátlan előéletű, fokozott stressz tűrő képességű emberek lehetnek csak pilóták. És ha minden feltételnek eleget tettünk , röpködünk világszerte, akkor is lehet a legkisebb figyelmetlenségből, emberi mulasztásból nagyon nagy baj. A következőkben fény derül arra, miként zajlott le az elmúlt évszázad és talán az emberiség legnagyobb légi katasztrófája (9/11 nem sorolható ide). Mivel  a földön történt baj, maradjunk a „légi katasztrófa” helyett a balesetnél.

repülö-4-700x525

Előzmények

Helyszín: Kanári-szigetek, Tenerife, 1977. március 27. A Los Palmas-i reptéren bomba robbant. A pokolgépet egy helyi szeparatista csoport helyezte el, akik a szigetek függetlenségéért harcoltak. Halálos áldozat nem volt, azonban 8 ember komolyabb sérüléseket szenvedett. Negyed órával a robbantás után egy ismeretlen telefonáló közölte, hogy elrejtett még egy szerkezetet.  Ekkor kiürítették az egész épületet és az összes érkező gépet átirányították a Los Rodeos-i (ma: Tenerife északi) reptérre.

A baleset

Két gép vett rész a balesetben: a KLM Amszterdamba tartó gépe és a Pan Am New York-Los Angeles-i charterjárata. A másik reptéren történ merénylet miatt óriási volt a káosz, erre még rátett egy lapáttal a folyamatosan romló időjárás és a hatalmas köd.  Miután megállapították, hogy Las Palmas-on nem található semmiféle bomba, így Los Rodeos is megnyitotta légi kapuit. A Pan Am járata elsőként akart kifutni, mivel utasai lassan 13 órája ültek a fedélzeten, közülük sokan luxus hajóútra készültek, a csatlakozást lekésni pedig utasnak, légitársaságnak egyaránt kellemetlen.  Az útban álló KLM gépe miatt viszont az elsőként indulás nem volt kivitelezhető.  Van Zanten holland kapitány a sok várakozás miatt aggódott, hogy lejár a szolgálati idejük és nem mehetnek vissza Amszterdamba, ezért feltöltette itt az üzemanyagtartályokat, hogy Las Palmas-on időt spóroljon. Mert ott ugye még fel is kell szedni az utasokat.

ERRŐL TUDNIA KELL  A kamerás srác reakciója teljesen rendben van, mikor 300 km/órával húz el mellette a halál

Megtörtént a tankolás , a KLM megkapta a gurulási engedélyt. Az utasítás így szólt: menjenek a kifutópálya végére, tegyenek egy 180o-os fordulatot és várjanak a felszállási engedélyre. Közben a Pan Am-nak is megadták a gurulási engedélyt. Azon a pályán induljanak el, amin a holland gép, de lesz útközben egy „Z” kanyar egy másik pályára (kicsit leegyszerűsítettem, mert aki nem ismeri fejből a reptér térképét, annak a C3-as kifutó nem mond sokat). Elindultak, de mivel az amerikai pilóták sem ismerték a terepet, köd is volt, nem voltak meggyőződve a helyes irányról, lassan túlgurultak. Közben a KLM kapitánya végrehajtotta a fordulást és már indult volna, de rászólt a másodpilóta, hogy nincs felszállási engedélyük. Kértek, de a torony csak a felszállás utáni légi folyosó részleteit  adta meg, az indulási engedélyt nem.

repülö-5-700x525

Amikor Van Zanten meghallotta a mondat elejét újra gázt adott; a másodpilóta nem mert megint rászólni, inkább elkezdte ismételni az információt, eközben nem hallották a mondat második felét: NE induljanak el. Amikor a nagy ködben, az utolsó pillanatban a pilóták meglátták egymás helyzetjelző fényeit, a Pan Am rögtön le akart kanyarodni a kifutóról, de egy Boeing 747-essel azért nem olyan könnyű „fittipaldizni”, idő kell egy ilyen manőverhez. A KLM eközben kétségbeesetten próbált levegőbe emelkedni, hátulja 100 méter hosszan felborotválta az aszfaltot, de a földtől elemelkedni csak az utolsó pillanatban sikerült. Végül oldalba kapta az amerikai gépet és ledarálta az egész felső szintet. Ezután visszazuhant és a nem rég tankolt 120.000 liternyi kerozin órákon át tartó égése minden utassal végzett. A másik járatról 61 embernek sikerült túlélnie a tűzvészt. Összesen 583 ember veszett oda, amely a történelem eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő repülőgép szerencsétlensége lett egy apró figyelmetlenség és emberi mulasztás miatt.

 

Hozzászólás