Október 7-9. között ismét mennyei illatok lengik majd be a Városligetet, ugyanis immáron 4. alkalommal rendezik meg a nagy hagyománynak örvendő legízletesebb gasztronómiai ünnepséget, a Kürtőskalács Fesztivált. Az ínyencség idén duplán is megérdemli, hogy megünnepeljük, ugyanis hungarikummá avatták.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy hosszú idő után hungarikummá vált a kürtőskalács, hiszen úgy gondoljuk, ez egy tipikusan olyan egyedi édesség, amely megérdemli ezt a kitüntetést. Az ízletes erdélyi-magyar finomságnak nem csak különleges alakja és elkészítésének több mint 200 éves múlttal rendelkező hagyománya van, de világra szóló küldetése is: Magyarország hírét vinni a nagyvilágba. Ebben segít a Vitéz Kürtős minden módszerrel, ami csak létezik: megismertetni a hagyományos kürtőskalácsot az emberekkel és népszerűsíteni azt. Ez a célunk a fesztivállal is, amit immáron 4. éve rendezünk meg: Világgá kürtölni, hogy a kürtőskalács létezik, hogy igazi csodakalács, amit érdemes minden formában megkóstolni. Az idei Fesztivál szlogenje is ezt fejezi ki: „Kürtöld világgá! Kürtőskalács – csodakalács!” – mondta örömmel András Tünde, a Fesztivál rendezvényigazgatója.

kürtős2Az ínyenc gasztronómiai fesztivál idén a tavalyinál is több kürtőskalács standdal, színes családi programokkal, koncertekkel és meglepetésekkel várja a finomság szerelmeseit. Az előző évekhez hasonlóan most is mesebeli környezetben, a Vajdahunyad váránál rendezik meg a három napos kürtőskalács ünnepséget. Számos ízvariációval készülnek, lesz itt hagyományos, csokicseppes, málnás, citrusos, gyömbéres kalács, mini és óriás, faszénparázson és olajban sütött és sok-sok extra desszertkülönlegesség. Emellett gondolnak a glutén-laktózérzékenyekre is, sőt teljes kiőrlésű lisztből is készítenek kalácsot, így a Fesztiválon mindenki megtalálja a saját kürtősét.

ERRŐL TUDNIA KELL  Ha ezzel a módszerrel pucolod meg a hagymát nem lesz többé sírás belőle!

A rendezvény legkülönlegesebb közösségi eseménye is visszatér, újra lesz Nagy Közös Sütés, melyen most még nagyobb kihívás elé állítják a nevezőket, ugyanis idén a tésztát is saját maguk gyúrják a csapatok, ami még izgalmasabbá teszi a szórakoztató programot. A Nagy Közös Sütésre bárki nevezhet csapatban, aki késztetést érez arra, hogy megtanuljon kürtőskalács tésztát gyúrni és sütni, valamint, ha jót akar tenni a közért: ugyanis a megsütött kürtőskalácsokat és a nevezési díjból befolyt összeget idén a Szent László Kórház gyermek intenzív osztályának, illetve a Fogyatékos Gyermekek Országos Szövetségének ajánlják fel. Ezek mellett lesz kézműves vásár, „Csináld magad!” sátor, Kürtipédia kvíz, Gyermek-liget, valamint Faszenes Ételek Udvara, mely idén kibővülve várja a sós ételek rabjait.

Az idei év egyik újdonsága, hogy Csehországból érkezik egy Tredlnik készítő nagymester, aki a kürtőskalács családfájába tartozó, de eltérő technológiával készülő süteménnyel kínálja majd a látogatókat. Az érdeklődők esténként olyan neves előadók koncertjein szórakozhatnak majd, mint a Margaret Island, Tóth Andi, Tóth Vera vagy éppen Palya Bea. A kicsiket a Kolompos és az Apaczuka Zenakar viszi majd táncba.

 

Hozzászólás