Túrakést ezresért!

4697

A hosszú-hosszú tél után végre eljött a tavasz, ami rögtön nyárba is fordul, így hát végre az emberfia kiszabadul a szabadba tenni-venni, kertészkedni, túrázni, bográcsozni, szalonnát sütni vagy akár strandolni.

turakes-2

Magára valamit adó férfiembernél azonnal felvillan az aranyszabály: Kés, bicska nélkül a kiskapun se! Csak hát a szabadtéri tevékenységek között akad olyan, amire az ember a szép, mindennapos bicskáját azért sajnálja befogni, én magam sem szívesen faragnék nyársat, vagy nyesegetnék virágtövet a Kabar Dozieremmel, ha nem muszáj, és akkor az esetleges élcsorbítóbb durvulásokról nem is beszéltünk.

Az ilyenekre kell egy játszós, amit az ember nem sajnál. A közismert és barkácsboltokban kapható Bacho 3000 Ft körüli kései kiválóak ezekre a feladatokra otthon, a kertben, de a pengehosszuk miatt közterületen a táska mélyén a helyük. A kés pedig úgy jó, ha kéznél van, hiszen egy-két nyisszantásért senki nem fogja percekig szedegetni, majd elpakolni.

A 8 centis szabály

Jogszabályaink előírják, hogy 8 cm feletti pengehosszal nem viselhetünk kést vagy bicskát. Szállítani csak elcsomagolva lehet, tehát pl. túrázni a mamutnyúzót tokjába téve, a táskában, nem látható módon szállíthatjuk. Nyilván azokhoz a tábori feladatokhoz, mint pl. tüzelőaprítás, lesz idő előbányászni, de egy nyársfaragáshoz, vagy kajáláshoz ez szükségtelen.

 Két megoldás

Cikkünk alanyai édestestvérek. A rajtuk lévő felirat persze csak (felesleges) design elem, itt azért tudni kell, hogy mindkét vas eredeti kínai (tehát nem hamis). Na nem is a felirattól lesz élesebb vagy jobb bármi is!

turakes-3Minimális az eltérés a kettő közt. A tokjuk például teljesen csereszabatos, mint ahogy a markolataik is ugyanazt a sablont követik. Eltérés csak a színben, és a pengeformában van.

turakes-4A hagyományosabb formákat kedvelőknek és általános célokra a szablyaformájú penge jobb. Ezen fognak kevésbé meglátszódni a karcok, magyar szemnek ennek van inkább kés kinézete. Ugyanakkor a kísérletező kedvűeknek bátran ajánlom a tanto hegyűt is! A fekete bevonatú pengével kevésbé feltűnő a munka (airsoftozás közbeni bozótalakításkor, zsinegvágáskor szempont lehet, hogy ne csillogjon), a tanto hegy pedig praktikusabb lehet zöldségek vágódeszkán való aprításakor (szalonnasütés közben hagymakarikázás), vagy vadász ismerősöm tapasztalati alapján nyuszik bundamentesítésénél.

 

A tok

A kés elsősorban nyakkés. A tok is úgy lett kialakítva. Viszonylag jó minőségű, strapabíró fekete műanyag, jellemzően jól sikerült gyártási minőséggel (kezem alatt pár már átment, de rossz még nem volt). A kés karakteres kattanással rögzül a helyén, és férfias, de azért nem nyakazó erejű rántással vehető elő. A tokon van egy egyszerű és tényleg működő síp is, ami nagyon jó jeladó készülék a bozótban, ahol az ember többet hall, mint lát. Minimális plusz költség árán remek plusz funkció! Ennek köszönhetően bár a kések elvileg rozsdamentes acélból készültek (olyan igazából nincs, csak erősen csökkentett korrózióra való hajlam), a tokban nem áll meg a víz. Esetenként a tokon vagy a markolaton be kell fejezzük a gyártás (egy másik késsel végig kell szaladni az éleken és le kell szedni a műanyag öntési sorjáit), de ennyi pénzért ez benne van a pakliban. A markolatok üregesek, kikönnyítettek, ízlés szerint zsinórral befonhatóak viszont! Ez jobb fogást is biztosíthat, illetve így van nálunk pár méter kötél.

turakes-6

Viselés

 

turakes-5

Nagyon sokat agyaltam, hogy ezt a filléres kést hogyan tudnám olcsón és egyszerűen övön rögzíteni. Mert ugye ezer forintos késre négyezres teklokot mégse kellene tenni… A megoldás a nyakzsinór két lyukán átbújtatott rövid ejtőernyős zsineg adta, amit érdemes pont olyan hosszúra fogni, mint amilyen széles az övünk, amire majd kerül a kés. Ez az egyik rögzítési pont, a másik pedig a nadrágunk bújtatója. Így az övön vízszintesen rögzíthető a kés, gyors elővételt biztosítva. A tokra tett kis zsinórra én egy egyszerű 60 forintos karabinert is tettem még, így aztán mindenféle átalakítás nélkül rögzíthetem immár övön, nyakban (egy hosszabb zsinór segítségével) vagy a ruházatomon tetszés szerint.

 

turakes-7

Ár/érték arányban verhetetlen

 

turakes-8

Az átlagembert érő átlagos feladatokra, úgy mint nyársfaragás, étkezés, tollas ág faragása gyújtósnak, esetleg kisebb állatok feldolgozása (csirke, nyúl) kiválóan alkalmas kis kések ezek. Az élük nem túl tartós, cserébe könnyen fenhető egy alkalmas kövön, porcelán bögre alján is akár. A gyári élük jellemzően szépen vitte a karomról a szőrt… Elég könnyűek ahhoz, hogy ne legyen teher messzire magaddal vinni őket, ugyanakkor elég picik ahhoz, hogy kockázat nélkül viselhesd. Mintha csak a hazai jogviszonyokra tervezték volna őket! Elég olcsóak ahhoz, hogy az asszony se morogjon az ezredik kés miatt, viszont elég ügyesen tervezett kis szerszámok ahhoz, hogy ezt senki se higgye el a haverjaid közül, amikor maguknak is akarnak venni egy ilyet, mert annyira menő! Nem tudsz dönteni, melyik jön be jobban? Én se tudtam. Van is mind a kettő! De elég olcsó, hogy megtehesd!

 

Hol lehet kapni?

 

Kínai webshopokat érdemes végigböngészni érte, pl. tinydeal.com, dealextreme.com vagy az ebay. Az eladók zömmel ingyen postázzák ezeket a kis műszereket, dollárárfolyamtól (Ft/USD; jüan/USD) és eladótól függően ezer forint körüli, vagy akár az alatti összegért. Ha hazai eladó kínálja sokkal többért, ne dőlj be!