Tudósok megtalálták az első fosszilis dínóagyat

787

Gyakorlatlan szem egy darab kőnek látná, pedig ez egy dinoszaurusz agyának fosszíliája, amit az angliai Sussex-ben találtak. Ez az első ilyen jellegű lelet, és valószínűleg egy nagy növényevő dínótól származik.

A több, mint 130 millió éve elpusztult dinoszaurusz testére, és fejére mocsárrétegek rakódtak, amik konzerválták az agyat is.

content-1477569428-img-7662-2

A lágy szövetek a savas közegben egyfajta “savanyításon” estek át, ásványossá váltak, ám még láthatóak az agy jellegzetes jegyei, még az erek, az agyhártya nyomai is. A vizsgálatok során kiderült, hogy a dinoszaurusz-agy hasonlít a krokodil és a mai madarak agyához.

extra_large-1477569831-cover-image

Egyvalami azért meglepetést okozott: a hüllők agyát sűrű érhálózat veszi körül, és a koponyát az agy csak félig tölti ki. Ennél a fosszíliánál viszont úgy néz ki, hogy az agy érintkezett a koponyával, azaz nagyobb volt, mint feltételezzük. Ez azonban még persze messze nem jelenti azt, hogy a dínók kimagaslóan intelligensek lettek volna – még az agy lebenyeit sem lehet rendesen látni a leleten, nemhogy következtetéseket levonni az állatok intelligenciájáról.

content-1477568499-animation-46

Forrás: Iflscience


Forrás:

lemon

Hozzászólás