Tudósok figyelmeztetnek: Azonnal hagyj fel a melltartó viseléssel! Most megtudhatod, miért!

1842

Nyáron időnként megengedjük magunknak, de az év legtöbb napján biztosan elengedhetetlen viseletünk a melltartó. Pedig a tudósok ma már egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy ez a szokás kifejezetten káros.

A melltartó elsődleges célja, hogy tartsa a mellet, egy helyben tartsa, kis- és nagymellűek számára egyformán tartogat előnyöket, hiszen optikailag sokat javíthatunk vele az összképen. Ám egészségi szempontból nem sok pozitívuma van, ahogyan azt egy 15 éven át tartó kutatás bizonyítja. 330, 18-35 év közötti nő részvételével végeztek megfigyelést, melynek eredménye egyenesen sokkoló. A vizsgálat szerint a melltartó semmit nem tett annak érdekében, hogy tartsa a mell szöveteit, megelőzze az idő előtti megereszkedést vagy segítsen a hátfájáson.

Orvosi, élettani és anatómiai szempontból a melleknek semmilyen előnyük nem származik a gravitáció megtagadásából. Éppen ellenkezőleg, melltartó viselés mellett sokkal inkább lógni fognak. A vizsgálatban résztvevő, melltartó viselését abbahagyó nőknél a mell 7 mm-es megemelkedését figyelték meg!

A tudósok azt állítják, a melltartó semmilyen módon nem támogatja a melleket, nélküle sokkal inkább el tudjuk érni céljainkat és meg tudjuk előzni a megereszkedést. Fiatal nőknél a mellek szabadon hagyása fokozott kollagén termelődéshez vezet, ami növeli a rugalmasságot. A kutatók azt is állítják, hogy a melltartó akadályozza a mellben az egészséges keringést és rontja a mell tónusát.

Mindazonáltal, a melltartó fontos alapdarab a gardróbban, melyet nemcsak azért viselünk, hogy tartsa a melleket. A legtöbb esetben jobban mutatunk vele a ruhákban és a nők túlnyomó többsége ízlésesebbnek is érzi nem a maga teljes valójában megmutatni melleit a ruhán keresztül a nagyvilágnak. Ám a mellre gyakorolt káros hatásai miatt a melltartóviselés szokását lehet, hogy mégis jobb lenne átgondolni.