Tippek álláskereséshez

896

Ha több hónapja vagy már munka nélkül, előfordulhat, hogy kezded elveszíteni a lelkesedésedet. Hiszen a legtöbb cég ilyenkor jegeli a munkaerő után való keresgélést, és inkább a céges karácsonyi parti szervezésébe fekteti az energiáit.

Viccet félretéve, a nyár és az ünnepek ideje általában valóban elég sivár az év többi részéhez képest, ami az álláskínálatot illeti. Persze azért ilyenkor is találhatsz neked valót, de amíg nem, addig is fejleszd egy kicsit az álláskeresési technikáidat, hogy mire beköszönt az ősz, újult erővel vághass neki a vadászatnak. Ehhez adunk most néhány tanácsot.

Ha a nyaralások idején is böngészed a netet, és találsz valami neked való ajánlatot, nyugodtan jelentkezz rá. Pláne, hogy riválisaid legtöbbje ilyenkor szintén a strandon fekszik melegmérgezéssel. A munkaügyisek díjazni fogják, hogy számodra a munka mindenek előtt való.

Arra is fordíthatod ezt az időt, hogy kicsit átnézed és felfrissíted az önéletrajzodat. Bár remélhetőleg most sem egy ötéves, elavult változatot küldözgetsz körbe, érdemes időről időre aktualizálnod akkor is, ha nem költöztél el, és új nyelvvizsgát sem szereztél a legutóbbi frissítés óta. Elég az utóbbi néhány év tapasztalatait feltüntetned, ott viszont röviden írd le az elért eredményeidet, azaz, hogy mit profitált belőled volt munkahelyed. Ha van diplomád, a tanulmányoknál elég ezt feltüntetned az elvégzett tanfolyamok mellett, az érettségi megemlítésére nincs szükség, az általános iskoládról nem is beszélve. Ha előfordult, hogy több mint fél évig nem volt munkád, a dátumok közül a hónapokat távolítsd el, csak az éveket hagyd benne. Ezzel nem hazudsz, mégis jobb színben tüntetheted fel magad.

Akármilyen kiábrándult vagy is már a több hónapnyi sikertelenség után, olyan helyekre ne jelentkezz, ahol nem dolgoznál szívesen, és a betöltött munkakörben nem fejlődhetnél. Ne hajts szándékosan zsákutcába! Ismerd be: egy biztos állásból később úgysem lépnél ki, akármennyire is unod, hiszen félsz a pénztelenségtől. Ha már nagyon kimerültek az anyagi forrásait, inkább vállalj valamilyen alkalmi, időszakos vagy részmunkaidős állást. Ezek mellett egyrészt marad időd, így folytatni tudod a keresgélést és az interjúkra járást, másrészt nem okoz gondot megválnod tőlük. Semmi szégyellnivaló nincs abban, ha diplomás létedre egy rövid időre el kell menned takarítani vagy havat lapátolni, viszont legyen benned annyi büszkeség, hogy hosszú távon nem elégedsz meg ennyivel, és ugyanolyan elánnal keresgélsz tovább.

Gyakorold az interjútechnikádat, főleg, ha lassan oldódsz fel idegen helyzetben. Gyűjtsd ki magadnak a gyakran előforduló kérdéseket, és válaszold meg. Nem kell szó szerint bemagolnod a feleleteidet, de legalább lesz miből merítened, ha éles helyzetbe kerülsz. A legutolsó és legfontosabb pedig: ne add fel! Akkor se, ha az összes ismerősöd nonstop a válság miatt nyavalyog, és próbál elkedvteleníteni. Aki lusta, és keresgélés helyett inkább panaszkodik, válság nélkül is nehezen tud elhelyezkedni; aki viszont mindent megtesz érte, azt nem vetheti vissza, ha jelenleg egy kicsit több akadály áll az útjában.