The Real Gentleman – Tegezés & Magázás

3545

A magyar nyelv igazán csodálatos, ám rengetegszer találkozhatunk a tegeződés és magázódás problémájával. Azt elnézzük, ha egy kisgyerek úgy köszön : “Szia, Teri néni”, de a felnőttek között szigorú szabályok uralkodnak ebben a témában, melyeket fontos és alapvető tudni (főleg az üzleti életben).

Érdekességként elmondható, hogy a magyarok a 16.században a tegező viszonyt használták, mindenki mindenkivel tegező viszonyban volt. Hogy is lehetséges ez? Úgy, hogy 2 tegezési “fajtát” különböztettek meg. Az első volt a baráti tegezés (“Szervusz,Pista!”), a másodikat nemekhez intézett tegezésnek hívjuk (“Amit csak Tekegyelmed kíván!”).

tegezés2

A magázódás (“Uram”, “Hölgyem”,stb) csak a 17.században kezdődött meg Magyarországon (német hatásra). A “maga” szót is csak a 17. században használták először, ám ennek valamiért mindig is negatív csengése, lenéző szerepe volt, ezért már akkor inkább az “ön” szót preferálták. Utóbbi az udvarias forma, mely tiszteletet is sugall, ezért tehát, ha magázunk valakit, (akármilyen groteszkül is hangzik) mi is inkább az “Ön” szót használjuk!

A tegezésnek három esetét különböztetjük meg. Az első közelebbi ismertségre alapul és többszöri találkozás után alakul ki, ha megfelelő a környezet. A második, amit mi is használunk barátainkkal szemben, mivel közeli kapcsolatban állunk velük. A legutolsó pedig a munkahelyre korlátozódik, mivel így könnyebbé válik az együtt dolgozás és kevésbé lesz feszült a felek közötti kapcsolat.

Azonban, mint mindennek, ami az illemmel kapcsolatos, a tegezésnek is vannak szabályai. A tegezést azonos neműek között az idősebb kezdeményezheti, rangtól függetlenül (de munkahelyen, hivatalos közegben fontos a rang!). Férfi-női kapcsolatban megint a gyengébbik nemnek kedvezünk, hisz csak és kizárólag ők kezdeményezhetik a tegezést, rangtól és kortól függetlenül.

tegezés3

Jó, ha tudod, hogy a felajánlott tegezést hatalmas sértés visszautasítani! Ugyanakkor senkire sem szabad ráerőltetni a tegeződést, ha az illetőn látod, hogy kényelmetlenül érezné magát tegezőviszonyban, hisz még nem ismeritek annyira jól egymást, inkább hagyd még a dolgot. Ez azért is fontos, mert nem létezik olyan, hogy “visszamagázódás”, ha már egyszer valakivel tegezőviszonyba kerülsz, annak onnantól úgy kell maradnia.

Külföldön természetesen más a helyzet, hiszen vannak nyelvek, melyekben nem is létezik magázó forma (például : angol), de ott is kifejezheted magad udvariasan, ha választékosabb szavakat és segédszavakat használsz. Ha olyan nyelvterületre utazol, ahol van magázódás, érdemes egy-két mondatot tegező és magázó formában is megtanulni (főleg, ha üzleti útra indulsz), ezzel sok jó pontot szerezhetsz magadnak.

Utolsó és nagyon fontos dolog, hogy SOHA nem szabad keverni a tegezést és a magázást! (Lásd : a bevezetőben olvasható köszönés). Ezzel azt sugallod, hogy tanulatlan és tudatlan vagy, ráadásul az illemszabályokkal sem vagy tisztában. Így ezt tényleg mindenképp kerüld! Azonban,ha a többi szabályt betartod, igazi Gentleman lehetsz!

Fogalmad sincs, hogyan illik kezet fogni? Miket kell elkerülni és mik a legfontosabb szabályok? Olvasd el cikksorozatunk előző részét itt, hogy mindent megtudj!