Az Élvezd és a Mosoly után, majd mindenki a Szabadon-t fogja hallgatni, énekelni és megosztani bárhol, ahol csak tudják.

Punnany-Massif-2

Igen kérem szépen, újra Punnany lázban égünk/égnek a rajongók, ugyanis nem csak egy átlagos koncertet adtak a Budapest Parkban május 17-én, hanem ott jelentették meg a hivatalosnál is hivatalosabban újabb (kis, de mégis nagy hangvételű) lemezüket a Fel-t, amely nem 1 cd, hanem 3, ugyanis egy Tripla EP első korongjáról beszélünk.  A lemezen 7+1 dal található, köztük a fentebb említett Szabadon (Na-na-na), ami nem csak azért nagyobb jelentőségű, mert ezt osztotta meg velünk először a Punnany a youtubeon, hanem mert ez a dalocska lett a 2013-as Sziget Fesztivál himnusza is. A csapat amellett, hogy újabb lemezt adott ki, egyben tizedik születésnapját is ünnepelte a csápoló közönséggel, akik még a szakadó esőben sem voltak hajlandóak távozni és szomorodni, de hogy is tudtak volna, hisz pont az Élvezd című mára már alapdal következett, amikor az égiek úgy döntöttek, hogy vizet zúdítanak.

Punnany-Massif-3

Nézzük a dalok címeit és azt, hogy mi az üzenetük, de előtte az albumcím következzék, a Fel, ami gondolom egyértelmű hogy a szabadság, a fellélegzés, a koncertek, bulik, lazaság szinonimája. Az első track a Láttam már szebbet, ami egy szokásosan Punnany-s lötyögős patriótadal. Ezt követi a himnusz, a Szabadon, ami az előző albumról jól ismert Élvezd új változata, amit minden Punnany Massif kedvelő unásig fog hallgatni, mellőzve ezzel a többi Massif dalt, de mégse háttérbe szorítva őket. A következő dal, az ABC, amely egy nyelvpörgető, alliterációban gazdag nóta, és amit a csapat már játszott a 2012-es Fishing On Orfűn. Ezt követi az Árnyék, ami egy szokásos rap témával, az életkereséssel foglalkozik, ezután egy népzenés társadalomkritika, a Nem csak egyedül következik. Az utolsó két dal pedig Engedd el címen fut (előbb Engedd El – Prolog, utána Engedd El), ami leginkább az érettségizőkhöz, egyetemistákhoz szól, tehát témája a tanulás, valamint a tanulás, vizsgázás melletti párkapcsolat ápolása és annak fenntartása.

Punnany-Massif-4

Mivel először írunk a Punnany-ról és pont akkor, mikor 10 évesek, így ismerjük meg őket, mert biztosan van olyan, aki még egyáltalán nem hallott róluk, habár szerintem ez lehetetlen, pláne az internet hatalmas erejének köszönhetően, de azért mégis tudjuk meg, hogy kik ők, honnan jöttek:

A két alapítótag, Felcser Máté aka RendbenMan és Farkas Roland aka Wolfie a zenekar megalakulása előtt a Kész Face partysorozat, és ugyanezen a néven futó rádióműsor házigazdái és speakerei voltak. 2003-ban Fankadeli megkeresésére készült volna egy közös szám Wolfival a Minden kincsem című Fankadeli lemezre, majd ezt követően egy egész szóló lemez. Két hónapos közös munka után a FankaDelivel való együttműködésnek vége lett, azonban a munkálatok során a közös hangzás olyan jól kialakult, hogy Wolfie és RendbenMan megalapították a Punnany Massifot. Az első, elkészült féllemeznyi hanganyag, az azt tároló winchesterrel együtt a technika áldozata lett. Végül az első lemezük 2006-ban jelent meg, Körkorkép címmel, amely 17 számot tartalmazott. A lemez készítésekor a céljuk az volt, hogy a mai magyar ember hétköznapjait mutassák be, a saját aspektusukból. Műfajként és meghatározásként saját zenéjükre az együttes a társadalom-funk jelzőt preferálja. Az első albumot követő pár évben az együttes nagy része külföldön próbált szerencsét, így a közös munka egy időre várólistára került. A hosszabb kihagyás után 2009-ben jelent meg az együttes következő anyaga Hanyag elegancia címmel a Stíluspakk több előadós válogatás lemezen. Ugyanebben az évben a hiphop.hu díjátadón a Punnany Massif Telik című száma az Év Dala lett. 2010. májusában jött ki a készülő második albumról az első szám és a hozzátartozó klip, Hétvégre címmel. 2010. augusztus 13-án ment adásba a Magyar Rádió 8-as stúdiójában rögzített hanganyag az MR2 Akusztik című műsorában. 2010. október 13-14-én egy pécsi és egy budapesti lemezbemutatóval ünnepelte az együttes második albumuk, a ShenKick megjelenését. Az új lemez szép számú neves közreműködőt vonultatott fel Takáts Eszter és a Gumizsuzsi zenekar, a 30Y-os Beck Zoli, a magyar beatbox-bajnok Defa és Gál Máté operaénekes személyében. A két MC-s megoldás hosszú távon kevésnek bizonyult ahhoz a minőségi zenéhez, amit az együttes csinálni szeretett volna, így első körben két DJ-vel bővült a csapat: DJ Stikával és Zsiga Bával. Mivel az így kialakult PC samplingeléssel nem voltak elégedettek, így elkezdődött az együttes élőzenészekkel való kiegészítése. Ez a kísérletezés hozta létre azt az egyedi hangzásvilágot, ami ma a zenekar védjegye. Később egy harmadik fiatal pécsi DJ, R-Nold is csatlakozott az együtteshez.

ERRŐL TUDNIA KELL  Kik a leggazdagabb Dj-k a világon? Itt a Top 10-es lista - Videó

Punnany-Massif-5

A tagok:

Felcser Máté (Rendben Man) – zene,szöveg
Farkas Roland (Wolfie) – szöveg
Piszkár Bálint (R-nold) – dj
Fekete Zsigmond (Zsiga Bá) – dj
Harmati Balázs (Stika) – dj
Lipics Gergő – hegedűbűvész
Meszes Balázs (Meszi) (Zagastic) – vokál
Iványi Szabolcs – gitár, vokál
Kerekes Kornél – nagybőgő
Kerekes Balázs – bass
Czimerman ‘Czimi’ Csaba – dob
Bolbach “Deepy” Gábor – billentyű

Lemezek:

Mai Napló (2005)
Körkorkép (2006)
ShenKick (2010)
Telik – EP (2010)
SunKick – EP (2011)
Fel – EP (2013)

Remélhetőleg hamarosan jön a másik két korong és azokkal együtt hozzuk nektek az újabb Punnany híreket, addig is élvezzétek az új dalokat, de a régiekről sem feledkezzetek meg. Folytassátok a masszív punnyadást. Sziasztok.

Hozzászólás