Portrék rabokról, akik olyan veszélyesek, hogy még a börtönőrök sem mernek a közelükbe menni

4105

El Salvadorban létezik egy börtön, ahol a rabok teljesen önállóan látják el magukat, mert annyira veszélyesek, hogy még a börtönőrök sem mernek közel menni hozzájuk, így  a helyi hadsereg katonái őrzik, de ők is csak kívülről. 

A börtönt eredetileg csupán 800 fősre tervezték, de napjainkra mintegy 2500-an lakják. A börtönlakók arca és teste a felismerhetetlenségig tele van varrva tetoválással: a nonfiguratív minták mellett az elkövetett bűnök lajstroma és azok neve is szerepel a tetoválások között, akikért elkövették a bűntettet.

r1

 

A Penas Ciudad Barrios nevet viselő börtön falai közt kizárólag a Mara Salvatrucha nevű gengsztercsoport tagjait lehet fellelni. 2013-ban Adam Hinton, egy londoni fényképész azonban bemerészkedett az elítéltek közé, hogy közelről fotózhassa a rabokat, így készíthetett számunkra érdekes felvételeket. A fotók alapján reméljük, hogy sosem lesz szerencsék személyesen is megismerni őket.

r2

 

“Ez az a hely, ahol nincs remény, sem pedig lehetőségek, a bűnbandához való tartozás az egyetlen esély. Ha bárkit elkapnak a hatóságok, ide zárják be, majd szép lassan elfeledkeznek róla… ezért minden elítélt ugyanazt érzi.”

r5

 

“A rabok tétlenül tengetik napjaikat. Minden egyes óra egy örökkévalóságnak tűnik a számukra” – számolt be a fényképész az ott látott élményeiről.”

r3

Mivel azonban a börtön falai mögött egy valódi város bújik meg, ahol nem csak pékség, műhelyek, de kórház is található, feltételezhető, hogy a rabok nagy részének van elég tennivalója. A “város” vezetése ugyanis teljesen az ő kezükben van,  szabadon működtetik saját mini társadalmukat.

r4

Az ENSZ statisztikái szerint El Salvadorban 41,2 gyilkosság esik 100.000 lakosra (2012-es adatokat tekintve), ami a világon az egyik legmagasabb arány. Az idén január és augusztus között 4246 gyilkosságot regisztráltak, ami naponta 17,5 esetet jelent átlagosan.

r7

A rendőrség szerint a gyilkosságok 80%-a különböző bandák közti belső háborúra vezethető vissza.

Forrás: Daily Mail
Képforrás: Adam Hinton