ŐSZINTÉN A KÖRÖMGOMBÁRÓL

1098

A körömgomba tünetei, okai, kezelése Amennyiben egészséges vagy, a körömgomba valószínűleg nem okoz komoly problémákat, ám rosszul nézhet ki, fájhat, vagy károsíthatja a körmöt vagy körömágyat.

 

Ha cukorbeteg vagy, vagy immunrendszered legyengült, a körömgomba komolyabb problémát okozhat.

A körömgombát élesztőgombák, penészgombák és különböző egyéb gombák okozhatják. A legtöbb fertőzést az atlétalábért is felelős gombaféle okozza, a lábujjközti gombás fertőzés terjed tovább, megbetegítve a körmöket is. A gombák leginkább a meleg, nedves helyeket kedvelik, továbbá emberről emberre is terjedhetnek.

 

 

Így gombás körömfertőzést kaphatsz attól is, hogy mezítláb sétálsz a nyilvános zuhanyzókban vagy uszodákban, illetve közös törülköző vagy körömolló használattól is.

Hirdetések Nagyobb a valószínűsége a körömgombásodásnak, ha elmúltál 60 éves, cukorbeteg vagy, immunrendszered legyengült, körömsérülésed vagy benőtt körmöd van, olyan cipőt hordasz, melyben a lábad izzad, meleg, párás helyen dolgozol.

A körömgomba tünetei A gombás köröm:

sárgás(barna) vagy fehér színűvé válik, megvastagszik, nehezen vágható, barázdálttá válik a köröm felszíne, súlyos fertőzés esetén a köröm alól fehér, morzsalékos anyag távolítható el, továbbá a körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyező gyulladás jellemezheti.

Körömgomba, onychomycosis (forrás) A gombásodás általában egy körmön kezdődik, majd később a többi körömre is átterjed. A fertőzést okozó gombák egy része a köröm széle felől, míg a más gombafélék a körömágy felől terjednek tovább.

 Idővel a fertőzés maradandó károsodást okozhat a körmön vagy körömágyon, ezért mindenképp kezelni kell. Az orvos a köröm állapotából, valamint a tüneteid alapján valószínűsítheti a körömgombát. A körömkaparék vizsgálat a köröm gombás fertőzésének legbiztosabb diagnosztikai módszere, amellyel egyértelműen megállapítható, hogy mi okozza az elváltozását.

A vizsgálatra azért is szükség van, mert sok betegség hasonlíthat a köröm gombás fertőzésére (például a pikkelysömör, az ekcéma, és több ritkább betegség),

A kezeletlen körömgomba nem múlik el magától, sőt, rosszabbodhat. A gombás fertőzést azonban nehéz kezelni, ráadásul hosszadalmas is. Sokan sajnos rövid időn belül abbahagyják a kezelést, mert nem látnak rövid időn belül javulást.

Fontos azonban tudni, hogy körömgombától való megszabadulás mindenképp kitartást igényel, a választott készítménytől függetlenül. fertőzés mértékétől és a kezelés fajtájától függően a gyógyulás pár héttől akár egy évig is tarthat, s még így is előfordulhat, hogy nem tud teljesen megszabadulni a fertőzéstől.

A gombás fertőzés kezelésére különböző gombaellenes készítményeket (külsőleg használatos ecsetelőt, körömlakkot, krémet, vagy szájon át szedhető gyógyszert) használhat. Bizonyos fajtái recept nélkül is kaphatók, ugyanakkor léteznek vényköteles gyógyszerek is. A gombaellenes gyógyszer adja a legjobb esélyt a súlyos fertőzés gyógyítására, ám számolni kell a mellékhatásokkal is, ezért orvosi ellenőrzésre van szükség a kúra előtt és alatt is, illetve máj- és szívproblémák, terhesség és szoptatás esetén nem alkalmazhatóak.

Terhesség esetén különösen körültekintőnek kell lenni, mivel egyes hatóanyagú gombaellenes tablettáknak nem kívánt hatása lehet a még meg nem született gyermekre.

 Az évek óta fennálló, lábujj közti fertőzést okozó gombák megbetegíthetik a körömlemezt is.

A körömgomba gyakran tér vissza a kezelés után is, ennek megakadályozására a következő lépéseket teheted: Lefekvés előtt mosd meg és szárítsd meg alaposan a lábad, majd alkalmazz gombaellenes terméket. Tágas cipőt vagy szandált, papucsot viselj, melybe nem izzad be a lábad, illetve gyorsan elvezeti a nedvességet. Viselés előtt hagyd 24 óráig száradni a cipőd, ne járj napokig ugyanabban a cipőben. Viselj pamut zoknit, melyet azonnal kicserélsz, ha a lábd beleizzadt. Ne oszd meg senkivel a kisollód, zoknid, törölköződ, hogy megelőzd a mások által átadott körömgombát. Viselj papucsot, ha nyilvános öltözőben, zuhanyzóban, uszodában vagy strandon jász.

www.webbeteg.hu

Hozzászólás