Negatív rekordot dönthet a McLaren

828

A hétvégi Orosz Nagydíj alkalmával beállíthat, az azt követő amerikai futam helyszínén pedig megdönthet egy saját negatív rekordot a McLaren Forma-1-es alakulata. A csapat jelenlegi formáját elnézve, szinte biztos, hogy hamarosan sor kerül erre a „rekorddöntésre”.

McLaren Honda  24.09.2015. Formula 1 World Championship, Rd 14, Japanese Grand Prix, Suzuka, Japan, Preparation Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Charniaux / XPB Images

A 2012-es Brazil Nagydíj óta nyeretlen a királykategória egyik legsikeresebb versenycsapata. Abban az esetben, ha a McLaren pilótái ennek a sorozatnak Szocsiban és Austinban sem vetnek véget – ami a csapat szereplését látva eléggé valószínű – az alakulat megdönti saját nyeretlenségi „rekordját”. Ez jelenleg 53 futam, mégpedig az 1977-es Japán Nagydíj (a viadalt James Hunt nyerte) és az az 1981-es Brit Nagydíj (ekkor John Watson diadalmaskodott) közötti időszakból.

A patinás brit alakulat dobogós helyezések tekintetében sem áll túl jól: versenyzőzi legutóbb a tavalyi ausztrál futamon kerültek be a legjobb három közé (Daniel Ricciardo kizárását követően Kevin Magnussen második, Jenson Button pedig harmadik lett), a 2013-as szezonban viszont egyszer sem pezsgőzhettek, amire az 1980-as évad óta egyetlenegyszer sem volt példa. Abban az évadban egyébként a csapat kilencedikként végzett a pontversenyben, ami szintén negatív rekordnak számít azok közül a szezonok közül, melyekben a csapat folyamatosan ott volt a rajtrácson.

Fernando Alonso (ESP) McLaren. 18.09.2015. Formula 1 World Championship, Rd 13, Singapore Grand Prix, Singapore, Singapore, Practice Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Batchelor / XPB Images

Idén egyébként ezt is beállíthatják, hiszen öt futammal az évad vége előtt ismét a kilencedik helyen állnak 17 világbajnoki egységgel. Komolyabb előrelépésre pedig a csapat spanyol klasszisa szerint már nem szabad számítani ebben az idényben. „Egyértelmű, hogy a jelenlegi előírások között ez nagyon nehéz lenne” – mondta Fernando Alonso.„Szükségünk lesz egy kis időre, hogy a téli hónapokban fejlődhessünk. A fennmaradó futamokat még mindig felhasználhatjuk arra, hogy megtaláljuk a legjobb irányt a beállításokkal, hogy kipróbáljunk néhány új aerodinamikai elemet és még több tapasztalatot gyűjtsünk az erőforrásról” – ette hozzá a kétszeres világbajnok.

A jövő a McLaren Csoportot vezető Ron Dennis szerint is fényesebb lehet, a Honda ugyanis mindent meg fog tenni azért, hogy jobbá tegye erőforrásait; elmondta a japánok erre legutóbbi találkozójuk során is ígéretet tettek. „Azt hiszem, az az idő, amit Japánban töltöttem, meglehetősen konstruktív volt. Rengeteg előremutató beszélgetést folytattunk” – magyarázta. „Az út, amin haladunk, és építjük a kapcsolatainkat, rendkívül pozitív. Összetartunk, együtt akarjuk megoldani a problémákat. A Hondánál minden szinten tisztában vannak a Forma-1 támasztotta kihívásokkal, és tudják, hol tartunk most” – zárja gondolatát a tapasztalt szakember.

(L to R): Takahiro Hachigo (JPN) Honda CEO with Ron Dennis (GBR) McLaren Executive Chairman on the grid. 27.09.2015. Formula 1 World Championship, Rd 14, Japanese Grand Prix, Suzuka, Japan, Race Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Batchelor / XPB Images
(forrás: telesport)