Melania Trump szülővárosa, a szlovéniai Sevnica egy csupán 4933 lelket számláló kisváros, de a városnak nagy tervei vannak a Melania márkanévvel.

Mindezt annak ellenére teszik, hogy az amerikai first lady kifejezetten ellenzi, hogy a nevét üzleti célokra használják fel az engedélye nélkül, ezt megelőzve külön helyi ügyvédi iroda képviseli Melania érdekeit szülőhazájában.

Állítólag Donald Trump tavalyi jelölése óta mintegy 11%-kal több amerikai turista látogatta meg az USA-ban addig alig ismert, mindössze 2 millió lakosú Szlovéniát. Sevnicában, Melania szülővárosában külön óriásplakát köszönti a turistákat, amin Melania fotója is látható.

Sőt, ha a kíváncsi turista látni szeretné, milyen szerény körülmények között nőtt fel a város leghíresebb szülötte, akkor részt vehet az úgynevezett Melania-túrán, ahol többek között Melania iskoláját mutatják meg, és természetesen a nálunk sem ismeretlen, jellegzetes szocialista panelházat, ahol gyermekkorában lakott az akkor még csak Melanija Knavs-ként ismert későbbi first lady.

De mindez még semmi ahhoz az őrülethez képest, ami a Melania-kultuszt övezi Sevnicában. A helyi cipőgyár 55 euróért árulja a pomponos Melanija-papucsot, melyből az amerikai first lady is kapott egy ajándékpéldányt.

Az egyik cukrászdában 3 euróra (kb. 1000 Ft) taksálják a Melanija-tortát, ami mi másból, mint fehér csokoládébál készült mandulás töltelékkel, a torta névadójának előkelőségét a tetején található ehető aranyfüstlemezek jelképezik.

A helyi hamburgeres eredetileg Trump-burgert is árult, de aztán a hamburgert övező jogi vita miatt kénytelen volt más néven kínálni a termékét: most már elnök-burgernek hívja a finom helyi csemegét.

Érdekes még, hogy nem csak a szlovén lakosság, hanem még az amerikai utazási irodák is rengeteg lehetőséget látnak a Melania-turizmusban, hiszen ők voltak azok, akik megkeresték a trieszti és a ljubljanai turinform irodákat, hogy igényt tartanának egy angol nyelvű idegenvezetéssel egybekötött first lady-kirándulásra. A határ tehát a csillagos ég, feltéve, ha Mrs Melania Trump is engedélyezi majd a nevét övező kultuszt.

Mindenesetre egy 3 eurós Melanija-tortát mi is szívesen megkóstolnánk, az a fehér csokis csoda biztosan finom, és aranyfüstlemezt sem ettünk még. Irány Szlovénia!

Itt látható az a bérház, ahol Melania élt gyerekkorában, valamint a fehércsokis tortát is megcsodálhatod:

A Melanija-torta szlovén reklámja:
http://mondo.rs/a956441/Magazin/Recepti/Melanija-Tramp-torta-Melanija-u-Sevnici.html

Stephan Ozsváth cikke a témában, ahol az első Melanija-dalt is meghallgathatod:
https://www.ard-wien.de/2017/01/15/slowenien-melania-trump-tourismus

Forrás: Spiegel.de  (a pomponos Melania-papucs is itt látható)

Hozzászólás