Az illat nagyon meghatározza azt, hogy egy emberről hogyan vélekednek mások: a kellemes illat szimpátiát ébreszt, mindenki szívesebben tartózkodik egy olyan ember közelében, akinek jó illata van, mint egy olyanéban, akinek kellemetlen a szaga. Éppen ezért, manapság már szinte mindenki, aki igényes saját magára, nagy figyelmet fordít arra, hogy milyen illat lengi körül. Ezét például minden nap tisztálkodunk, izzadás gátló szereket használunk, de a parfümöknek is legalább ilyen fontos szerepük van. Sokáig a nők nagyobb figyelmet fordítottak a parfümökre, és a gyártók is alapvetően őket célozták meg, mára azonban a férfiak számára is alapvető kellékké vált a parfüm.

Sokan – különösen a nők – képesek abba a hibába esni, hogy kijelentik: a férfi parfümök illata egyforma. Ez természetesen nem igaz, minden férfi parfüm más és más illatú, de tény, hogy a női illatok között jóval nagyobb a különbség. Ennek ellenére persze a férfiaknak sem mindegy, hogy mit fújnak magukra, a parfüm megválasztása nagyon sokat nyom a latba az első benyomás tekintetében is. Ráadásul ugyanaz a parfüm teljesen másmilyennek hat két különböző emberen, így nem árt jól meggondolni, hogy mi az, ami a leginkább illik hozzánk. Mindig figyelembe kell venni, hogy minden embernek van egy saját, természetes illata, amivel a parfüm illata keveredni fog. Így fordulhat elő az említett eset, hogy két különböző emberen nem ugyanolyannak érződik ugyanaz az illat, illetve ami egy ismerősünkön tetszik, az saját magunkon nem fog kellemesen érződni. Éppen ezért nem árt időt szánni a parfüm kiválasztására, és a nekünk tetsző illatokat a saját bőrünkön tesztelni, mert csúnyán mellényúlhatunk, ha megvesszük, aztán rájövünk, hogy rajtunk teljesen más illata van, mint azon a személyen, akin eddig éreztük.

ERRŐL TUDNIA KELL  A negatív érzéseiket űzik el a halogatással az emberek

Bár egy-egy parfümnek igen borsos az ára, nem éri megspórolni rajta, ugyanis az olcsó, kevésbé jó minőségű illatszerek nem olyan tartósak. A kulcs a parfümolaj-tartalom: minél nagyobb százalékot tesz ki a parfümolaj, valószínűleg annál tovább fog tartani az illat. Ez azonban önmagában még kevés a sikerhez, vannak bizonyos trükkök, amivel elérhetjük, hogy a parfümünk illata egész nap érződjön rajtunk. Nem mindegy például, hogy hová fújjuk a parfümöt: vannak bizonyos pontok a testünkön, ahonnan az illat könnyebben elpárolog, máshonnan nehezebben. Általános igazság, hogy a hajlatokban tovább érződik az illat, így leghosszabban akkor tart, ha például a csukló belső részére, de a fülünk mögött is sokáig érződik. Vigyázni kell azonban, nehogy túlzásba essünk, az sem jó ugyanis, ha túl sok parfümöt használunk – bár ebben az esetben garantáltan érezni lehet majd egész nap az illatot, a hatás inkább émelyítő lesz, mint kellemes. A könyök- és térdhajlattal érdemes óvatosnak lenni, ezeken a területek túl erős lehet a hatás.

Kevesen tudják, de nem árt rá odafigyelni, hogy napozni ne menjünk parfümmel befújva, mert könnyen szerezhetünk nem kívánatos foltokat a bőrünkre azokon a helyeken, ahol magunkra fújtuk a parfümöt. Alapszabály, hogy különböző illatokat ne keverjünk: a parfüm mellett nyilván használunk borotvahabot, arcszeszt, izzadás gátlókat, tusfürdőt. Ha nem is azonos márkájút szerzünk be mindegyikből, hasznos odafigyelni arra, hogy legalább hasonló legyen ezeknek a termékeknek az illata, különben igen érdekes eredmény születhet – bármennyire is jó illatúak az illatszereink külön-külön, könnyen lehet, hogy összekeveredve rettentő kellemetlen szagot produkálnak, amit mi talán észre sem veszünk, de a környezetünk egészen biztosan. Ez is ékes bizonyítéka annak, hogy a férfi illatszerek nem egyformák.

Forrás: parfumaruhaz.hu

Hozzászólás