Melyik a legjobb fogamzásgátló módszer a számodra?

4597

Közismert módszerek, hogy elkerüljük a nem kívánt terhességet…

 

 

Számos oka lehet annak, ha egy pár még nem tervezi a gyermekvállalást, vagy vár a kistestvér érkezésével: ekkor van óriási szerepe a tudatos családtervezésnek és a megfelelő fogamzásgátló kiválasztásának. Ma már igen sokféle lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy mindenki egyéni igényei szerint megtalálhatja a számára legmegfelelőbb és legkényelmesebb megoldást. A döntéshez azonban ajánlott szakorvos segítségét kérni. Az alábbiakban a legközismertebb módszerekről olvashatunk, de még többet megtudhatunk a fogamzásgátlásról a www.ragaszkodjhozza.hu oldalon.

Tabletta

A legismertebb hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike. Népszerűségüket kiemelkedő hatékonyságuknak köszönhetik: gátolják a peteérést és a tüszőrepedést, megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását, a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát. Alkalmazásuk mindennapos odafigyelést igényel.

Tapasz

A modern hormonális fogamzásgátlás egyik módszere. Az újszerű beviteli módnak köszönhetően a hatóanyagok a bőrön át szívódnak fel, ezáltal megkerüli a gyomrot és a májat. Így szerencsés választás laktózérzékenyek számára is. Kis méretű, diszkrét, felgyorsult életvitelünkhöz igazodó, kényelmes megoldás, amelyet csak heti egyszer, a hét mindig ugyanazon napján kell levenni és újat felhelyezni, így nem igényel napi szintű odafigyelést.

Hüvelygyűrű

A hormonális fogamzásgátlás egyik módszere. A 21 napon át viselendő hüvelygyűrűből a fogamzásgátlást eredményező hormon folyamatosan szívódik fel. Nem igényel napi szintű odafigyelést és a gyomor-bél rendszer megbetegedései sem befolyásolják hatékonyságát, így szintén megfelelő választás lehet a laktózérzékenyeknek.

Injekció

Hormonális módszer, amely 3 hónapra nyújt védelmet. Nem árt tudni, hogy alkalmazásával általában megszűnik a menstruáció.

 

 

Gyógyszerleadó

A méhen belüli gyógyszerleadó rendszer (IUS) a hormonális megoldások egyike. Évekre szóló fogamzásgátlási módszer, amelynek bő vérzés esetén kiváló terápiás hatása van.

Spirál

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök közé tartoznak. Fizikai jelenlétükkel és a belőlük kiáramló anyagok helyi kémiai reakciói révén akadályozzák meg a spermiumok méhen belüli mozgását és gátolják a petesejt megtermékenyülését. Felhelyezés (amely a nőgyógyász feladata) után 5-7 éven át viselhető.

Pesszárium

Egy rugalmas kerettel ellátott, különböző méretekben elérhető gumi vagy szilikon eszköz, amely elzárja a spermiumok útját. Az együttlét előtt már akár 6 órával (de legalább 20 perccel) fel kell helyezni és csak az együttlét után 6 órával vehető ki a hüvelyből. Nem árt tudni, hogy ezen mechanikus barrier eszköz használata hátrahajló méh esetén nem javasolt.

Férfi, női óvszer

A mechanikus barrier eszközök közé tartoznak, a hímivarsejtek méhüregbe történő feljutását akadályozzák meg. A nem kívánt terhesség mellett a nemi úton terjedő betegségektől is védenek. A női óvszer annyiban tér el a férfiaknak szánt változattól, hogy nagyobb méretű és vastagabb anyagból készül. Helyes használatuk gyakorlatot igényel.

Spermicidek

Kémiai barrier eszközök, amelyek a spermiumok bénításával fejtik ki a hatásukat. A helyi fogamzásgátló anyagok habok, krémek, zselék formájában kapható. A legjobb eredmény mechanikus fogamzásgátló módszerekkel kombinálva érhető el.