Pálmafák, fehér homokos tengerpart és áttetsző víz. Zanzibár azonban mégsem ezekről, hanem a fűszerekről vált híressé. Bors, vanília, fahéj, szerecsendió és szegfűszeg illata keveredik az orrunkban. A táj igazán gyönyörű, itt megtapasztalhatjuk, milyen is az igazi éden, hisz’ Zanzibár érintetlensége mindenkit magával ragad.

Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál és mindössze két szigetből áll : Ungujából és Pembából. Elnevezését két lehetséges opcióra vezetik le : az első a perzsa nyelvből származik : Zangi-bar, melynek jelentése „a feketék partja”. A második az arab Zayn Z’al Barr szókapcsolat, melyet „szép ez a föld”-ként fordítanak. Lakossága egyébként több, mint 1 millió fő, a legtöbben fűszertermelésből vagy turizmusból tartják fent magukat.

zanzibar-2

 

Zanzibár óvárosa Stone Town („Kőváros”) lenyűgöző látványt nyújt. A házak ugyan öregek, de mesterien faragott kőajtókkal és gazdagon díszített balkonokkal látták el őket. Nem véletlen, hogy az UNESCO a világörökség részévé tette. A helyiek barátságosak, a gyerekek kissé félénkek, de ők is kíváncsiak.

Zanzibár igazi strandparadicsom is. Nem csak a víz szerelmesei, de a búvárok is kiélhetik magukat. És, hogy mit láthatunk a tengerben? Delfineket, aldabrai óriásteknősöket, egzotikus színekben pompázó, közel 370 halfajtát. Ha még több izgalomra vágyunk, látogassunk el a Korall-parkba, amely 1994-ben nyílt, mint Tanzánia első tengeri nemzeti parkja. Itt megismerkedhetünk a sziget körül húzódó korallzátony élővilágával. Azok számára, akik annyira nincsenek oda a vízért, bárok és éttermek széles skálája áll rendelkezésre, de befizethetik magukat egy szafari túrára is.

ERRŐL TUDNIA KELL  Melegebb éghajlat – Madagaszkár

zanzibar-3

 

Az alapvető információk után jöjjön egy-két jó tanács és tipp, hogy mire figyelj, ha Zanzibárba utazol. A hivatalos pénznem a Tanzán Schilling (TZS), 1000 HUF körülbelül 7200 TZS-nek felel meg. Saját fizetőeszközükön kívül még elfogadják az USD-t is, melyet ajánlatos magunkkal vinni. Egyébként TZS-t ne váltsunk itthon, mivel a helyi fizetőeszköz ki-és bevitele nem engedélyezett.

A beutazáshoz vízum szükséges, ami a belépéskor fizetendő (ez körülbelül 50 USD). Ezen az összegen felül még egy kötelező illetéket is kell fizetnünk a helyszínen, mely 25 USD. Az útlevélnek a visszautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie és legalább 2 szabad lapnak kell lennie benne.

Az országba vámmentesen bevihető 200 szál cigaretta vagy 20 db szivar vagy 250 gramm dohány és 1 liter égetett szeszes ital. A védőoltásokról a pontos útitervnek megfelelően érdeklődjünk a Nemzetközi Oltóközpontban, de ajánlatos a sárgaláz elleni védőoltás és malária elleni tablettás védekezés.

zanzibar-1 zanzibar-4

 

Az interneten rengeteg ajánlatot találhatunk, ha Zanzibárba szeretnénk utazni, mivel igen népszerű úticéllá vált. Egy 9 éj/ 2 fős turnus már 309.000 HUF-tól elérhető és ezen kívül rengeteg variációt találhatsz arra az esetre, ha nem csak Zanzibárt szeretnéd meglátogatni.

Akárhogyan is döntesz, ha ide utazol, hagyd otthon a munkát és fókuszálj a pihenésre. Mit nyújt neked Zanzibár? Teljes feltöltődést gyönyörű környezetben. Lépj Ádám és Éva nyomdokaiba, de te ne ess bűnbe, inkább töltődj fel Zanzibárban!

 

Hozzászólás