Meglepő módon használja a sárgarépa zöldjét egy magyar divattervező

1085

Nem mindenki a főzéssel kapcsolatos alapanyagokat, már elkészített ételeket tárol a mélyhűtőjében. Egy magyar divattervező csüllenget, rezedát vagy báránypirosítót tart a fagyasztóban. A varázslatos nevű növények segítségével textileket fest, amelyekből álomszép kendőket, kiegészítőket és ruhadarabokat készít. De az is előfordul, hogy növényi eredetű konyhai hulladékot használ textilfestésre.

Hajgató Sára divattervezővel a Holy Duck! blog szerzője készített interjút rengeteg fotóval. A divattervező Botanika márkanév alatt árulja növényekkel festett textilekből készített ruháit és kiegészítőit. A divattervező nemcsak különleges nevű festőnövényekkel dolgozik, hanem például céklával, hagymahéjjal, káposztalevéllel, de a sárgarépa zöldjét is felhasználja. A természetes eredetű festékek nemcsak harmonikus, ámulatba ejtő színeket eredményeznek, hanem nem szennyezik a környezetet és nem irritálják a bőrt úgy, mint a szintetikus festékek.

ruhák

Fotó: Mészáros Virág

Érdekesség, hogy a ruhák tervezésénél vannak olyan szempontok, amelyet a növényi festés miatt figyelembe kell venni. Például azt, hogy az izzadás során és a dezodorok használatával vegyi folyamatok zajlanak, amelyek változtathatják a ruhák színét. Ezért is mélyebb például a karkivágás, hogy ne menjen idejekorán tönkre egy-egy ruhadarab. Sára egyébként minimál dizájnnal dolgozik, mert azt szerette volna, ha a ruháit sok formájú, alkatú nő felvehetné.

ruhák

Fotó: Mészáros Virág

Azt tanácsolja azoknak, akik otthon szeretnék kipróbálni a textilfestést, hogy mindig nézzék meg, miből készült a ruha, amit szeretnének befesteni. A festőlé csak a 100%-os természetes szálakat fogja be igazán, mint amilyen a pamut vagy a len is. A mesterséges anyagok közül egyedül a viszkóz az, amivel dolgozhattok. Ahhoz, hogy tartósak legyenek a színek, különböző pácolási eljárásokkal segíthettek rá a folyamatra.

Fotók forrása: Mészáros Virág