Még 50 éve is békák segítségével állapították meg, hogy valaki terhes-e

976

Egy csík, vagy két csík? Manapság ennyin múlik, terhesek vagyunk-e, miközben még 50 évvel ezelőtt is békákat kellett injekciózni a teszteléshez.

Régen még nem volt hCG-hormont kimutató eszköz, ezért ha egy 1920-1930-as években élő nő meg akarta tudni, terhes-e, akkor abban az esetben két választása volt: vagy várt, amíg egyértelmű jelét nem kapta a terhességnek vagy felkereste a szakembereket, akik a vizeletét beinjekciózták patkányokba, nyulakba, vagy egerekbe. Az állatokat néhány nap után megölték, felboncolták, és ha változott a petefészkük állapota, akkor a vizeletet adó nő terhesnek lett nyilvánítva.

Nem minden állatot kellett felboncolni

Ugyanebben az időben egyébként sokan próbálkoztak hasonló tesztekkel, köztük  a brit Lancelot Hogben biológus, aki a dél-afrikai karmosbéka a rágcsálóknál érzékenyebben reagál a hormonszint változásaira. A tudós szaporítani kezdte a békákat, és beléjük injekciózták a terhes nő vizeletét, és az így befolyásolt nőstény béka egy-két napon belül petéket kezdett lerakni. Szóval az izgatott leendő anyuka nem a csíkot várta, hanem a békát, hogy a vízben petézik-e, vagy nem. Cserébe a békát még csak meg sem kellett ölni, így az orvosok nyugodtabban küldték el terhesgyanús betegeiket békatesztre.

Ez a módszer egészen a hatvanas évekig népszerű maradt, de azért örülünk, hogy mára találtak jobb megoldásokat.

Forrás: Index