Legrosszabb reklámok: amikor kreatívnak lenni nem nyerő.

2171

A reklám biznisz egy elég ingoványos terület, mert sose lehet tudni, hogy az elméletben jónak ígérkező ötlet beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. A jelenlegi non-stop reklámdózis, ami a fogyasztói társadalmat éri, közömbössé teszi a célközönségét, ezért szegény hirdetőknek merészebb ötletekbe kell belevágniuk ahhoz, hogy a kellő vásárlási hajlandóságot elérjék. Hiába a felmérések és a kimutatások, sokan inkább spórolnak ezen és egy extrémebb ötletet valósítanak meg. A közönségből kevesebb szimpátiát és több szánalmat kiváltva.

10. Stanly Steemer: Rock’n’roll carpet.

Az ohiói Stanyle Steemer háztartás tisztítási szolgáltatásokat nyújt az USA 48 államában. A reklámban egy amerikai letűnt, egykori rocksztár banda a Twisted Sister szállja meg egy megrendelő lakását, majd egy eszeveszett rákkenroll bulit csapnak, felidézve a ’80-as éveket. Az ezeket a sötét időket tettestársként megélő, mára már amnesztiát kapott korosztályok egy laza röhögő görccsel nézték végig a 30 másodperces szpottot. A reklám remekül tükrözi azt, amikor egy vállalat hogyan akar minél olcsóbban egy minél népszerűbb személyt felbérelni. Az eredmény magáért beszél…

9. Chanel No. 5: There you are.

Brad Pitt lássuk be, azért egy nem rossz színész. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legnépszerűbb és legjobban kereső színész a világon. Ilyenkor nem értem, hogy miért vállal el egy olyan reklámszereplést, ami egy olcsó filozofikus vonallal próbálja megragadni a végletekig elsznobosodott célközönséget. Brad barátunkon látszik, hogy nem érzi át a szerepet, de a beállításnak és a rendezésnek köszönhetően egy kezdő meleg pornó castingját idézi bennünk a szereplése.


 

8. Carmel Limo Service: The number six.

Vidám nóta, közös éneklés, örömteli tekintetek, világbéke. Amikor ezeket így, egy helyen látja az ember vajon mire gondol elsőre? Ez valami szektás egylet szórólapjának a fejléce lehet. A “limuzin” szolgáltatásokat nyújtó cég reklámja olyan rosszra sikeredett, hogy már csak a YouTube-on látható. Továbbá felmerülhet az emberben a kérdés, hogy miért reklámozza magát “worldwide” és “nationwide” jelszavakkal, amikor a cég kizárólag New Yorkban üzemel.


 

7. TaxMasters

Nagyon vicces dolgok kerekedhetnek ki abból, ha egy marketing tevékenységet nélkülöző cég házon belül vág bele egy reklámkampány megvalósításába. A könyvelőkön pedig amúgy is ott ül az a sztereotípia, hogy elég unalmas egy társaság. Ezt az előítéletet jobban nem is tudták volna alátámasztani.

 

6. Roller Kingdom (Reno, Nevada): Say no to crack, say yes to roller skating!

Ez a bugyuta és röhejes reklám az utcán bóklászó fiataloknak kínál alternatívát, hogy bűnözés helyett inkább görkorizzanak. Ez a reklámanyag ráver az összes eddigi nevetséges államilag finanszírozott hirdetésre. És ami a legrosszabb, hogy ez nem állami hirdetés, hanem egy rendesen bejegyzett, törvényesen elfogadott reklámügynökség munkája, akinek ráadásul az a profilja, hogy ilyen minősíthetetlen hirdetéseket csinál. Az átélt eseményeket nem kell kommentálnom, mindenki tapasztalja meg. De hogy a mentális sokkból ne legyen kevés a végén az összes drogdíler, pedofil, bandita csatlakozik a srácokhoz egy LSD trippnél is izgisebb görkorizáshoz. Ez után a reklám végignézése után, előbb adnék én személyesen spanglit a kislányom kezébe.


 

5. Key Jewelers: Open Hearts

Két fajta férfi van udvarlás szempontjából: Vannak azok akik, bevetik magukat, a legjobbat hozzák ki mind a testükből, mind az elméjükből, mind a szívükből, hogy közelebb kerüljenek a választottjukhoz. És vannak, akik gyémántot vesznek. Ez a reklám arra buzdít minden Férfiembert, hogy vegyék meg a szerelmet és ne törődjenek semmi mással, csak a karátokkal. Kösz a tippet.

 

4. Citi Private Pass: The Ex

A kisfilmben szereplő főhősünk annyira betegesen unalmas karakter, hogy Marilyn Monroe a képzeletbeli barátja és egészen biztosan sose tett szert új kapcsolatokra, ezért jár el direkt az ilyen unalmas embereknek kitalált szakképzésekre. Talán magadra ismertél? Szerezz be egy bankkártyát és máris nem leszel unalmas.


 

3. Ragú: A long day of childhood

Nem tudom, hogy a srác mit látott, és hogy mi köze volt ennek a reklámozott termékhez, de az egészen biztos, hogy én ehhez a márkának a termékeihez soha többé nem akarom, hogy közöm legyen. Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen reklámot komoly fejjel legyártsanak és senki se figyelmeztesse őket közben, hogy: srácok, ez nem jött át. De csak remélni merem, hogy nem ez volt az eredeti koncepció.


 

2. Oxy: Man sized problems

Arra kérek mindenkit, hogy a következő vizuális hatásnak csak abban az esetben tegye ki magát, ha erős gyomorral rendelkezik. Az még egy dolog, hogy a szerencsétlen tinédzser célközönség valahogy hányás és tartós önbizalom veszteség nélkül megússza, de ezek után, nem hogy el akarják majd tüntetni a pattanásaikat, hanem inkább büszkén viselik őket.


 

1. Biomen Shampoo: Hitler

Ezt a reklámot TÉNYLEG lejátszották Törökországban egy nemzeti TV csatornán. A reklámban szereplő A. Hitler (kezdő török színész) nagy elánnal győzködi a török közönséget a hajmosás férfias jellegéről. Fordítás: „Ha nem hordasz női ruhákat, nem kellene női sampont sem használnod. Az igazi férfi sampon a Biomen. Az igazi férfiak ezt használják.” És ha ez nem lenne még elég, a végén elsütnek egy bónusz poént, ami angolul jobban kihozza a sava borsát: „Shampoo for your herr.” Kétség nem fér hozzá, hogy ez az elmúlt időszak legrosszabb reklámja.