Közeli Helyeken – Máré vára

2939

A tavasszal együtt az éledő természet nyújtotta kirándulási lehetőségek is megnyíltak előttünk. Ilyenkor tökéletes választásnak számítanak az erdei barangolások, ezt az élményt azonban még lehet fokozni: túrabottal a kezünkben régi várromokhoz is el lehet jutni. Legyen szó családi, vagy romantikus kirándulásról, Máré vára biztos nem fog csalódást okozni.

A dél-dunántúli régió nem csak neves borairól, vagy az európai szintű kulturális fővárosáról híres. Gyönyörű tájak, festménybe illő tavacskák, pazar kilátások és változatos domborzat fogadja az idelátogatókat. Máré vára a Kelet – Mecsek ölelésében található, és tiszteletre méltó kora ellenére igen masszívan állja az idő próbáját.

márévár2

 

Jó hír, hogy a hasonló vidékekkel ellentétben ez a rész nem hemzseg a turistáktól. A Magyaregregy körüli erdőségekben igazán el lehet bújni egy kicsit a világ elől úgy, hogy közben gyönyörű tájakon barangol az ember. A vidék egykor sátrazókkal, kirándulókkal volt tele, mára azonban vissza vette az uralmat a természet.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne lehetőség szalonnasütésre, ejtőzésre a kiépített helyeken. A Mézes-rét környékén található például egy pihenő, melyet az erdőbe vezető apró híd segítségével lehet megközelíteni. A hangulatot, na meg persze az étvágyat ezen a részen a gyors folyású hegyi patakok is növelik.

Az erdőben található csodák közül az egyik legpompásabbnak persze Máré vára számít, melyet Pécs, Pécsvárad vagy Komló felől érkezve az egregyi völgyön keresztül lehet megközelíteni. A várhoz vezető út bejárata a magyaregregyi strandnál található.

Jó időben tehát csobbanni is lehetőség van, mely inkább a természetjárás után ajánlott. Igaz ami igaz, a fürdő nem kimondottan wellness jellegű, de itt legalább bele lehet kóstolni, milyen volt az élet az extrém vízi létesítmények térhódítása előtt.

A strand különlegessége, hogy itt található az ország legszebb, és leghidegebb vizű medencéje is egyben. Míg előbbit a semmihez sem hasonlítható látvány, addig utóbbit a hegyi patak vize garantálja. Mivel a létesítmény még hírből sem hasonlít a siófoki szabad strandok „hering” dizájnjára, a pihenés (és az, hogy senki sem lép a törölközőnkre) garantált. Itt egyébként kemping is található.

márévár3

 

A várat célba véve, a kijelölt útvonalon haladva eljutunk egy parkolóig, ahol egy átmenő forgalmat tiltó tábla jelzi, hogy ez bizony nem a hatos út. Igaz, az út tovább visz egy következő parkolóig is, amit -lustábbaknak vagy kisgyerekeseknek- ugyancsak meg lehet közelíteni kocsival is, és a bátrabbak „háztól-házig” is próbálkozhatnak, de ennek annyi értelme van, mint kesztyűben kezet mosni.

Felfelé haladva térben és időben kirajzolódik előttünk a várva várt vár, melyhez óriási lapulevelek és karcsú fák között, néhol pedig egész meredek partoldalakon vezet az út. A második megállótól cirka 20-30 percet kell csak túrázni, ami minden bizonnyal megéri a „fáradalmakat”.

A vár történelme egészen a középkorig nyúlik vissza, a tudnivalókat (beleértve a szerelmi legendákat) át lehet böngészni a helyszínen, ahol két kiállítás is megtekinthető, melyek az épület története mellett a Kelet-Mecsek élővilágát is bemutatják. A várfalra felmászva pedig magáért beszél a látvány. Érdemes számolni azzal, hogy a panoráma oly magával ragadó, hogy nehéz elindulni visszafelé. Kalandra fal!