Mary Celeste

1861-ben építették Kanadában, eredetileg Amazon néven. Sokak szerint elátkozták a hajót, emiatt köthető nevéhez a számtalan szerencsétlenség. Első kapitánya kinevezése után rögtön tüdőgyulladásban meghalt, a következő kettőt szintén a fedélzeten érte a vég. Ezután eladták, hátha megszabadulnak az átoktól, de folytatódott a balszerencse.. A hajó kisebb ütközést szenvedett, a javító műhelybe, amibe vitték leégett. Több tulajdonos csere után Benjamin Spooner Briggs vette meg fillérekért.   Átesett egy felújításon, ekkor nevezték el Mary Celeste-nek.
Utolsó útjára 1872-ben indult, fedélzetén 1700 hordó szesszel. Észak-Amerikai indulása után legközelebb a Dei Gratia legénysége bukkant rá, elhagyatottan. Elmondásuk szerint sértetlen volt minden, dulakodásnak nem volt nyoma és a rakomány is helyén volt. Az asztal meg volt terítve, ajtók, ablakok becsukva, egyszóval minden sértetlen, eredeti állapotában. Találtak egy macskát is, ami fél óra múlva szintén eltűnt. Csak találgatások vannak a rejtély megoldására, de eddig egyetlen normális magyarázat sem született a mai napig.

Bolygó hollandi

Minden idők talán legismertebb és legfélelmetesebb tengerész legendája kötődik a hajóhoz és legénységéhez, a történet a 17. századból származik. Két ismertebb verzió létezik. Az egyik szerint a holland kapitány nagy viharba keveredett a Jóreménység-foknál. Megjelent neki az ördög mondván, haladjon tovább, egyenesen a vihar közepe felé. Mivel a meggazdagodás reményében indultak Kelet-Indiába, ezért a kapitány mohón igent mondott. Bosszúból a Mindenható kiátkozta és örök bolyongásra ítélte a tengeren, soha nem köthetnek ki.  A másik szerint hitetlensége miatt kapta ezt a sorsot. Nagypénteken futott ki a hajó a kapitány pedig nem volt templomban. Ezért nem tud nyugtot lelni, rémisztgeti a hajósokat.

ERRŐL TUDNIA KELL  A végzet embere – Muhammad Ali (II. rész)

Ez így elég meseszerűen hangzik, de az elmúlt 400 év feljegyzéseiben számos említést találni szemtanúk beszámolóiról.  A Jóreménység-foknál eltűnt hajót többször is itt látták, amint a semmiből (többször szélcsendben) felbukkant, majd az ütközés előtti pillanatban hirtelen eltűnt.  Balszerencsének vélték még megpillantani is fekete vitorláit, mivel sok szemtanú illetve szeretteik az eset után rejtélyes módon meghaltak.  Ezért a babonás tengerészek mindig lementek a hajó aljába, lehetőleg aludtak, amíg keresztülhaladnak a veszélyes területen.

(megjegyzés: A Karib-tenger kalózai című filmben szereplő hajó és története kétség kívül látványos, de mindössze gyenge, hatásvadász utánzat, hollywoodi módra)

Jian Seng

2006-ban bukkant rá az ausztrál parti őrség erre a 80 méteres tankerre. Kívül-belül emésztette a rozsda, a motorok működésképtelenek voltak. A szinte üres hajóban mindössze néhány zsák rizst találtak. Nevét lefestették, de bizonyos eszközök segítségével sikerült kideríteni. Ami különössé teszi az egészet, hogy nem volt bejegyezve egyetlen országhoz sem. Feltételezések szerint kalózok használták, de erre nem volt egyértelmű bizonyíték. Az ügy lezáratlan marad, a hajót pedig elsüllyesztették közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva.

Kaz II

Hasonlóan rejtélyes és szomorú története a Mary Celeste-re emlékeztet. Egy üres katamarán került elő 2007-ben Ausztrália közelében, 3 tagú tapasztalt legénysége nyomtalanul eltűnt.  Bűncselekményre, vihar okozta sérülésekre utaló nyomokat szintén nem találtak. Viszont laptopot, gps-t, búvárruhát és egyéb értékeket szintén érintetlenül fedeztek fel. Az eset továbbra is lezáratlan maradt.

Hozzászólás