Karácsonyi furcsaságok

2684

Mindjárt itt a szenteste, már biztosan mindenki lelkesen sürög a konyhában vagy a fa körül. Remélhetőleg azonban csak mi égünk a készülődés lázában, a sütőben készülő mákos bejgli, illetve a gyertyákkal díszített karácsonyfa nem. Összegyűjtöttünk néhány érdekes, furcsa vagy épp vicces tényt a karácsonyról, ha az ünnepi teendők közben jól esne egy kis kikapcsolódás.

1.

candy cane

 

A népszerű angolszász édesség, a sétabot alakú, piros-fehér, nálunk árpacukor vagy cukorkapálca néven futó candy cane egy egyesült államokbeli, indianai kisvárosból származik. Egy helyi édességkészítő Jézus nevét szerette volna hirdetni a világban, ezért feltalálta a cukorkapálcát, amely eredetileg Krisztus születését, tanításait és halálát szimbolizálta. Készített egy fehér, J betű alakú cukorkát, Jézus nevére utalva, a szeplőtlen fogantatást jelképeként. A fehér édességet viszont túl egyszerűnek ítélte, így bevonta egy piros csíkkal, a keresztre feszített Krisztus vérének szimbólumaként.

2.

Először 1854-ben használtak elektromos karácsonyfaégőket. Hogy a tapasztalatok következményeképp meg kellett-e kétszerezni a tűzoltóállományt, nem tudni.

3.

2006-ban egy norvég templom harangja öt órán keresztül köszöntötte az ünnepeket. A bergeni lakók az első tíz perc után még azt hitték, az azévi karácsony valamiért különlegesebb, mint a többi, egy helyi férfi ötórányi harangzúgás után viszont már gyanút fogott. Felhívta a papot, aki elnézést kért a meghibásodott harangért, majd bement a templomba, és kikapcsolta azt, a város lakói így végre nyugovóra térhettek.

4.

Az egyesült államokbeli Indianában van egy város, amelyet Santa Clausnak (Télapó) hívnak.

5.

1647-ben az angol parlament elfogadott egy törvényt a karácsony betiltásáról. A puritanizmus híveként Oliver Cromwell ugyanis nem tartotta helyénvalónak, hogy ezen a szent napon lakmározzanak és mulatozzanak a polgárok. A karácsonyi dalokat is betiltották. Az ünneplési tilalmat csak tizenhárom évvel később, 1660-ban, Cromwell hatalomvesztése után oldották fel.

6.

Az egyik legismertebb karácsonyi dalt, a Csendes éjt egy osztrák lelkipásztor, Joseph Mohr írta 1818-ban. Mivel az orgona elromlott, nem tudtak játszani rajta a karácsonyi misén. Ezért Mohr egy barátjával, Franz Gruberrel komponált egy dalt, amelyet gitáron adott elő a gyülekezet előtt.

7.

A Christmas (karácsony) rövidítését, az X-mast sokan szentségtörőnek vagy épp a rövidítésmániás tinik szüleményének tartják, és úgy gondolják, a Christ (Krisztus) szó eltávolításával használói megfosztják az ünnepet vallásos tartalmától. Azonban valójában ez az X a görög ábécé egyik betűje, a khí, amellyel a görög Krisztus szó (Χριστός) is kezdődik. A nyomtatás feltalálása előtt előszeretettel használták ezt a verziót, az idővel és a tintával való spórolás jegyében.

8.

2005 decemberében a Mikulás egyik rénszarvasának karácsonyi fellépése helyett inkább golfozni támadt kedve. A németországi Baden-Badenben lett volna az előadás, de a szarvas úgy döntött, hogy még sincs hozzá kedve, így megszökött a karámból, és egy golfpálya felé vette az irányt. A pályában a patájával körülbelül egymillió forintnyi kárt okozó állatot a rendőröknek csak hosszú hajsza után sikerült elfogniuk.