Bár a kakas konok állat, és nincs olyan tyúk, akit ha akar, meg ne tudna hágni, a fazékban már jóval szerényebbre veszi a figurát. A pörkölt elkészítése nem nagy ördöngősség, csak néhány aranyfogást kell elsajátítani ahhoz, hogy onnantól kezdve majd’ minden vasárnap ez legyen az asztalon.

 

Hozzávalók:

1 nagy kakas

a hús súlyának kb. az ötödét kitevő vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál pirospaprika

1 cseresznyepaprika

só, bors, esetleg köménymag

zsír, vagy ha nincs, olaj

ínyencek 2 zöld paprikát 2 érett paradicsomot is adhatnak hozzá

kakaskodas-2

 

Elkészítés :

1. A hagymát felkockázzuk, és mennyiségtől függően néhány evőkanál zsíron vagy olajon aranyszínűre pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg. Érdemes kis lángot használni, mert a hagyma könnyen leég. Ha ez megtörténne, tanácsos újra kezdeni a műveletet egy másik edényben, mert az égett ízt az egész pörkölt átveszi.

2. Ezután jöhet rá a pirospaprika, amit gyorsan elkeverünk, majd felöntjük 1,5- 2,5 deci vízzel attól függően, hány kiló húsunk van.
Némi kevergetést, sűrítést követően jöhet bele a darabjaira szedett kakashús (természetesen csontokkal együtt), amit megsózunk és hagyjuk, hogy a hús is levet eresszen. Amikor ez megtörtént, és szinte az egész húst ellepi a leve (több azonban nem lehet rajta, mert akkor túl leveses lesz), hozzá lehet adni a felszeletelt zöldpaprikát és az összevágott paradicsomot, az őrölt borsot, a fokhagymát, na meg a cseresznyepaprikát és aki szereti, a köménymagot.Ez utóbbiból csak kevés mennyiség ajánlott egyébként is, hiszen nagyon karakteres az íze. Cseresznyepaprika hiányában pedig némi csípőspaprika is megteszi, bár az előbbivel az igazi.

ERRŐL TUDNIA KELL  Készíts töltött burgereket a Stuff-a-Burgerrel!

3. Ezt követően már csak annyi dolgunk van, hogy letakarjuk, és kis lángon, lassan megfőzzük (ha lobog a pörkölt, akkor vagy nagy a láng, vagy kisebb rózsára kell tenni). Kevésbé rutinosaknak érdemes megkóstolni ilyenkor a levet, ám a sózással érdemes várni, hiszen a lé egy része időközben elfő.

Jó tudni, hogy minél öregebb a jószág, annál tovább tart a főzés, de ez ne riasszon el senkit. Akkor készült el az étel, ha a leve krémszerű, és a hús majdhogynem leválik a csontról. Egy villát beleszúrva ez utóbbit könnyen el lehet dönteni.

Hozzászólás