Kakaskodás a konyhában – Így rittyents pörköltet

1068

Bár a kakas konok állat, és nincs olyan tyúk, akit ha akar, meg ne tudna hágni, a fazékban már jóval szerényebbre veszi a figurát. A pörkölt elkészítése nem nagy ördöngősség, csak néhány aranyfogást kell elsajátítani ahhoz, hogy onnantól kezdve majd’ minden vasárnap ez legyen az asztalon.

 

Hozzávalók:

1 nagy kakas

a hús súlyának kb. az ötödét kitevő vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál pirospaprika

1 cseresznyepaprika

só, bors, esetleg köménymag

zsír, vagy ha nincs, olaj

ínyencek 2 zöld paprikát 2 érett paradicsomot is adhatnak hozzá

kakaskodas-2

 

Elkészítés :

1. A hagymát felkockázzuk, és mennyiségtől függően néhány evőkanál zsíron vagy olajon aranyszínűre pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg. Érdemes kis lángot használni, mert a hagyma könnyen leég. Ha ez megtörténne, tanácsos újra kezdeni a műveletet egy másik edényben, mert az égett ízt az egész pörkölt átveszi.

2. Ezután jöhet rá a pirospaprika, amit gyorsan elkeverünk, majd felöntjük 1,5- 2,5 deci vízzel attól függően, hány kiló húsunk van.
Némi kevergetést, sűrítést követően jöhet bele a darabjaira szedett kakashús (természetesen csontokkal együtt), amit megsózunk és hagyjuk, hogy a hús is levet eresszen. Amikor ez megtörtént, és szinte az egész húst ellepi a leve (több azonban nem lehet rajta, mert akkor túl leveses lesz), hozzá lehet adni a felszeletelt zöldpaprikát és az összevágott paradicsomot, az őrölt borsot, a fokhagymát, na meg a cseresznyepaprikát és aki szereti, a köménymagot.Ez utóbbiból csak kevés mennyiség ajánlott egyébként is, hiszen nagyon karakteres az íze. Cseresznyepaprika hiányában pedig némi csípőspaprika is megteszi, bár az előbbivel az igazi.

3. Ezt követően már csak annyi dolgunk van, hogy letakarjuk, és kis lángon, lassan megfőzzük (ha lobog a pörkölt, akkor vagy nagy a láng, vagy kisebb rózsára kell tenni). Kevésbé rutinosaknak érdemes megkóstolni ilyenkor a levet, ám a sózással érdemes várni, hiszen a lé egy része időközben elfő.

Jó tudni, hogy minél öregebb a jószág, annál tovább tart a főzés, de ez ne riasszon el senkit. Akkor készült el az étel, ha a leve krémszerű, és a hús majdhogynem leválik a csontról. Egy villát beleszúrva ez utóbbit könnyen el lehet dönteni.