Itt a hivatalos válasz, hogy milyen sűrűn fürödj vagy moss fogat

980

Tudományos vizsgálatok és orvosi ajánlások alapján összeállt egy lista, ami a tisztálkodás legfontosabb szabályaival kapcsolatban világosít fel, és tévhiteket oszlat el.

Ha azt gondolod, hogy az esti zuhanyzással és gyors fogmosással abszolváltad a kötelező tisztálkodást az egészségedért, akkor nagyot tévedsz. A Business Insider összeszedte a legújabb tudományos kutatások és orvosi, higiéniai ajánlások eredményeit, amit mindenkinek hasznos elolvasni, mit is mondanak a szakértők a tisztálkodásról.

1. Milyen gyakran mossunk hajat?

Hajat mosni nem szükséges naponta. Sőt, akiknek száraz vagy normál bőrük van, hetente egy-két alkalommal is elég.

2. Milyen gyakran kell fogat mosni?

Naponta kétszer, 2 percet ajánlatos.

3. Melyik a legoptimálisabb idő, amikor izzadásgátlót vagy dezodorálót használjunk?

Az izzadásgátlót általában reggel használják az emberek, pedig este, lefekvés előtt kellene. A legtöbb ilyen termék már legalább 24 órán át hat, de nem azonnal, így a reggeli rohanásban, munkába menet hatástalan lehet.

4. Milyen gyakran zuhanyozzunk?

A tudományos kutatások és nemzetközi ajánlások is kiemelik: a legtöbben túl sokat fürdünk/tusolunk. Elég lenne 2-3 naponta is, attól függően, hogy milyen sűrűn és mennyit mozgunk. A kutatók azt ajánlják, hogy a zsíros bőrűek inkább este fürödjenek/tusoljanak.

5. Milyen gyakran használjunk fogselymet?

Ezt viszont naponta érdemes használni.

6. És szájvizet érdemes használni?

A szájvizekben lévő fluorid hozzáadása segít a fogak erősítésében és a fogszuvasodás megelőzésében, de nem mindenkinek kell használnia (kivéve komoly szájüregi problémák esetén), viszont aki szükségét érzi, ne azonnal fogmosás után használja.

7. Milyen gyakran kell vágni és tisztítani a körmünket?

Hetente vagy kéthetente érdemes vágni a körmeinket.

8. Milyen gyakran tisztítsuk meg a szemüvegünket?

Amíg jó állapotban van a keret és a lencse, annyiszor tisztíthatod meg, ahányszor csak akarod. Fontos azonban, hogy nem szabad szárazon törölgetni, mert az apró porszemek felsértik a műanyag lencse felszínét. A karcmentesítő réteg a száraz dörzsölés során lekophat, és tovább már nem nyújt védelmet a mechanikai sérülésekkel szemben. Sürgős helyzetben, amikor valami rákerült a lencsére és nincs kéznél speciális szemüvegtisztító szer, bő csapvízben kis folyékony szappan vagy mosogatószer használható. Fontos, hogy karcmentes legyen a tisztítószer.

9. Milyen gyakran cseréljük a borotvánkat?

Ez attól is függ persze, hogy milyen típusú borotvánk van, de ha úgy érzed, hogy húzza a bőröd, ideje lecserélni. Annak érdekében, hogy tovább éles maradjon a borotvád, használat után mindenképpen öblítsd le a pengéket forró vízzel, és tedd jól száradó helyre, így nem is rozsdásodik.