A ruháink karbantartása nagyon fontos dolog. Nem mindegy, hogyan mossuk, vasaljuk őket. Különböző anyagok, különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Valamelyik jól bírja a strapát és talán a vasalást sem igényli annyira, viszont a jó megjelenéshez, a jó szaktudás is elengedhetetlen. Útmutatást adunk Neked, hogyan vasald ingeidet úgy, hogy még a nőknek is elálljon a szavuk.

A vasalás előtt mindenképp, legalább félórával, nedvesítsük be és lazán göngyöljük össze az ingünket.
Célszerű a gallérral kezdeni a sort. Először a hátoldalán az egyik és a másik szélétől a közepéig haladjunk befelé a vasalóval. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy gyűrődések keletkezzenek a csücskökön, illetve kisimíthatjuk a púpokat is. Amíg az ing még nedves, húzogassuk ki a gallért, hogy a csücskök ne hajoljanak vissza. Majd fordítsuk meg és vasaljuk a színét is az előbbi technikával. Ha esetleg ropogós gallért szeretnénk, vasalás előtt, fújjunk egy kis keményítőt az anyagra. Végül hajtsuk meg a gallért a nyakpánt varrásvonalánál és vasaljuk meg újra, hogy szépen álljon.
A kézelőkhöz, mindenképpen a háta és az eleje részek, vasalása előtt, fogjunk hozzá. Mivel ezekben merevítő van, ezért nem fognak olyan könnyen összegyűrődni, amikor az inget forgatjuk. Ugyanazt a módszert használjuk, mint a gallérnál. A francia kézelőket hajtsuk félbe és még egyszer vasaljuk le őket. A kemény kézelő elérése érdekében fújjon itt is keményítőt az anyagra.
Az ujj vasalása során egyszerre csak egyet helyezzünk a vasalódeszkára, a begombolatlan kézelővel felfelé. Fontos, hogy simítsuk ki mindkét oldalon az anyagot, mert egyszerre két réteget fogunk vasalni. Az ujjától a kézelő irányába haladjunk. A vége felé húzzuk meg kezünkkel az anyagot és a redők közt simítsunk bele vasalóval. Végül a műveletet az ujj másik oldalán is, ismételjük meg.
A vállrész vasalásakor egyszerűbb, hogy ha csak az egyik felét tesszük fel a deszkára és kezdjük el a műveletet. Húzzuk az egyik felét a vasalódeszka végére és simítsuk ki az anyagot. Haladjunk az ing ujja felől a hátrész közepe felé, majd fordítsuk meg az inget és ismételten csináljuk meg ezt a vállrész másik oldalával is.
Helyezzük az ing hátrészét a vasalódeszkára úgy, hogy a gallér a deszka vékonyabbik oldala felé álljon. Az ing aljától haladjunk a vállrész felé. A karöltő mentén a vasaló hegyével dolgozzunk. Az eleje vasalásakor húzzuk az inget rézsútosan a deszkára, hogy a karöltő a vasalódeszka hegyére essen. Vasaljuk ki a varrást és a gombok környékét is, egészen az aljáig.

ERRŐL TUDNIA KELL  3D nyomtatóval készült csokornyakkendő kockáknak (és pár outfit, nem csak kockáknak)

Ha készen vagyunk mindezzel, akkor helyezzük az ingünket egy műanyag vállfára és a legfelső gombot gomboljuk be rajta. Hagyjuk legalább fél órát szellőzni az inget, majd hajtsuk vagy akasszuk be szekrényünkbe.

ingvasalas-2

Hasznos tipp, hogy ha nincsen időd vasalni, helyezd be az ingedet a párás fürdőbe. A gyűrődések kisimulnak majd pillanatok alatt. Figyelem! Nem tesz jót ingednek, ha vasalód felülete nem tiszta vagy épp kopott, mert ez kikészítheti az anyagot.

Hozzászólás