Thuránszkyné Gaál Erzsébet volt az a nő, aki alkalmanként húsz percig pálmaágat tartva állt a ventillátorszélben, hogy modellt álljon a Gellért-hegyen található Szabadság-szoborhoz.

 

Maga a szobor szovjet megrendelésre készült el, a háborúban elesett katonák emlékére. Megalkotásával Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászt bízták meg, aki nem egy ismert színésznőt választott modellül, hanem egy soproni lányt, akivel véletlenül találkozott.

 

budapest_freiheitsstatue_imgp1996

 

 

“Senkiben nem éreztem úgy a tiszta lángolást, mint ebben a vidéki lányban” – mondta később Kisfaludi. Igen ám, de Erszébet, aki a villamosra várt a számára idegen Budapesten, halálra rémült az őt vizslató férfitől, azt hitte, egy szatír bámulja.

tumblr_n8uxzxkuug1rpddk7o5_500

Erzsébet

A szatírnak nézett férfi aztán megszólította, és átadta névjegykártyáját – így kezdődött művész és modellje ismeretsége. Erzsébet nagy rábeszélések árán, de végül vállalta, hogy modellt áll, még azon az áron is, hogy derékig érő haját levágatja a “szerep” kedvéért. Ezután hetekig állt ugyanabban a pózban a pálmaággal, míg Kisfaludi dolgozott, ráadásul kvázi társadalmi munkának fogva fel az egészet, pénzt sem kért.

ERRŐL TUDNIA KELL  Argentinában felfedeztek egy titokzatos, tökéletes kör alakú tavat, melyben egy úszó sziget is található!

800px-szabadsag-szobor-budapest-img_0297

 

Erzsébet sorsa nem alakult jól, férje balesetben elhunyt, a szobor miatt sokan gúnyolták munkahelyén, végül időskorára magányosan, anyagi gondokkal küszködve halt meg, és elátkozta az egész szobrot úgy, ahogy volt. “Tudja, sok méltatlan embernek tartok én pálmaágat” – mondta keserűen egy interjúban.

800px-citadella_1119-_szamu_muemlek_4

 

Forrás: Szeretlekmagyarország, Wikipédia

Hozzászólás