Ilyen egy 106 éves sütemény: te megkóstolnád?

935

Valószínűleg még a brit sarkkutató, Robert Falcon Scott hagyta ott az Antarktiszon ezt a ma már 106 éves gyümölcskenyeret.

Cape Adarén találták meg a süteményt, aminek még mindig jó illata volt, még talán meg is lehetett volna enni, hiszen végig le volt fagyasztva.

A National Geographic-nak azt nyilatkozta egy étkezési szakértő, Lizzie Meek, hogy “ez a fajta sütemény nagyon népszerű volt a 19. és a 20. század fordulóján. Sőt, az Antarktiszon való élet velejárója a magas zsír- és cukortartamú étrend, tehát a gyümölcskenyér tökéletes tápláléknak bizonyult az ottani viszonyokhoz.”

Scott kapitány még 1911-ben járt az Antarktiszon, egy 1899-ben még a norvégok által épített fakunyhóban hagyta ott a finom süteményt, amit a Huntley & Palmers nevű cég gyártott.

2016. májusa óta tart a kunyhóban talált tárgyak feltárása, eddig mintegy 1500 tárgyat találtak, melyek között nem csak finom sütemények, hanem több használati tárgy és ruha is, valamint még mindig fogyasztható állapotban lévő lekvárok is előkerültek, ezen kívül még kérdéses külsejű és állagú hús- és haltermékeket is találtak. A feltárások lezárása után minden tárgyat – még a 106 éves gyümölcskenyeret is – visszahelyeznek eredeti lelőhelyére.

A süti történetét sajnos azonban nem happy end követte, hiszen Scott kapitány túl későn érkezett a déli sarkra. Roald Amundsen vezetésével a norvég csapat már 33 nappal a britek előtt odaért, és a rettenetesen csalódott Scott kapitány sajnos életét vesztette a bázishoz vezető visszaúton.

Forrás: BBC