Így néz ki most az indonéz kisgyerek, aki napi két csomag cigit szívott el

1520

2010-ben sokkolta a net népét, hogy a  túlsúlyos indonéz kisfiú, a kétéves Ardi Rizal dohányzik, és már olyannyira függő, hogy dührohamokat kap, ha nem adnak neki cigarettát. Nem volt könnyű leszokni és lefogyni, de a fiúnak végül sikerült.

A fiúnak apja adta az első szál cigit, és fél év alatt a gyerekből erős, függő dohányos lett, a napi két doboz cigit pöfékelt el. A szakemberek, aki kiutaztak segíteni a fiúnak, nehezen magyarázták meg a családnak, hogy miért is rossz dohányozni.

Elkezdtek játszani vele, ami már eleve csökkentette az elszívott cigik számát, majd azt is elmagyarázták a fiúnak, hogy ha így folytatja, nem fog tudni oyan szépen énekelni, mint eddig – Ardi pedig annyira szeretett énekelni, hogy ez az érv komolyan hatott rá.

Igen ám, de ahogy kezdett leszokni a dohányzásról, a fiú úgy lelte egyre nagyobb örömét másik szenvedélyében, az evésben. Ötévesen már napi néhány szál cigit szívott csak, de rákapott a gyorséttermi ételekre, az édességekre és a sűrített tejre.

Rövid idő alatt az amúgy sem nádszálvékony fiú alaposan elhízott, ami szintén az egészségét veszélyeztette. Végül egyelőre Aldi áll nyerésre, mert sikerült végleg abbahagynia a dohányzást, és egészséges életmódra váltani, így most jobban néz ki, mint valaha. A fiú esete nemcsak az elhízás veszélyeire hívja fel a figyelmet, de arra is, hogy Indonéziában – és még sok más országban – olyannyira nem szabályozzák a dohányzást, hogy a gyártók gyerekektől kezdve bárkinek reklámozhatják a cigarettát.

Forrás: Sarcasm