Bár a legtöbb férfi nincs oda érte, néha azonban elengedhetetlen kellék a nyakkendő, ami jelentősen meghatározza egy férfi öltözékét. A nyakkendő eleganciát, egyúttal tekintélyt kölcsönöz, és sok esetben színt visz az amúgy jellemzően egyhangú alkalmi, üzleti öltözékbe. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen nyakkendőt választunk, de az sem, hogyan hordjuk – lehet egy nyakkendő bármennyire elegáns, ha a nem tartunk be bizonyos íratlan szabályokat, melyek a viselésére vonatkoznak, nem fogjuk elérni a kívánt hatást.

A megfelelő nyakkendő kiválasztása nem egyszerű folyamat, ezért érdemes elegendő időt szánni rá. A minőségi nyakkendők alapanyaga a selyem, vagy selyemkeverék valamilyen természetes szállal, mint a kasmír, a gyapjú, vagy a len, és a pamut. Bár a selyem nyakkendő nem tartozik a legolcsóbbak közé, ezen nem érdemes spórolni, ha kifogástalan megjelenést szeretnénk. A rosszabb minőségű daraboknak nem megfelelő a tartása, nem tart jól a csomó, ami az egész öltözéket elrontja, ráadásul némelyiken messziről látszik, hogy nem áldoztunk rá túl sokat.

Ahhoz, hogy tökéletesen nézzünk ki, be kell tartanunk néhány szabályt, ami a nyakkendő viselésére vonatkozik. Bármennyire is gyakran hordunk nyakkendőt, ezeket sokan nem ismerik, elhagyásuk viszont sokszor kellemetlen lehet. Fontos, hogy a nyakkendőt úgy kössük meg, hogy hossza az öv csatjának a felső, maximum az alsó széléig érjen. Az sem jó, ha ennél hosszabb, de az sem, ha rövidebb, mindkét variáció slampos hatást kelt. Kész katasztrófa, ha betűrjük a nyakkendőt az ing gombjai közé, ezt semmilyen körülmények között ne tegyük, inkább vegyük le, vagy evésnél használjunk gallérba tűrt textil szalvétát.

ERRŐL TUDNIA KELL  Óó, te jó ég! Diáklány egyenruhás pizsama FÉRFIAKNAK! - Videó

Nem mindegy, hogyan áll a nyakkendő, mennyire simul rá az ingre, hogy fekszik rá az ing gallérjára, a megkötésnél erre mindenképpen figyeljünk oda. Sokan előszeretettel lazítják meg a nyakkendő csomóját melegben, de ez nagyon rontja az összképet, ahogy a csomó alatt kigombolt inggallér is. Az is meglehetősen zilált hatást kelt, ha ferdén áll a nyakkendő. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem annyira formális a környezet, inkább vegyük le, ha zavar, minthogy elkövessük ezeket a hibákat. Arra is figyeljünk, hogy a nyakkendő keskenyebbik vége ne látszódjon ki a vastagabbik alól, bújtassuk be az erre a célra kialakított zsebbe.

Sokaknak gondot okoz a megfelelő színösszeállítás: a nyakkendő és az ing színének harmonizálnia kell egymással, ugyanis rendkívüli módon rontja az összképet, ha ezek élesen elütnek. Fontos szabály, hogy a nyakkendő sötétebb kell, hogy legyen, mint az ing. Régebben ez nem számított túlságosan, ma azonban ez az elterjedtebb és elfogadottabb forma. Ügyeljünk a mintázatra is: bár lehet a különböző mintájú inget és nyakkendőt egyszerre viselni, azonban ehhez kifinomult stílusérzékre van szükség: ha bizonytalanok vagyunk magunkban, inkább ne vegyítsük a különböző mintákat. Az egész öltözékre igaz, hogy érdemes arra törekedni, hogy az anyagok is harmonizáljanak egymással. A különböző, egymáshoz nem illő szövetek is rendkívüli módon tudják rontani az összképet, ha nem is olyan feltűnően, mint az egymástól elütő színek.

nyakkendő-700x472

Hozzászólás