Hogyan válasszunk nyakkendőt?

2998

Bár a legtöbb férfi nincs oda érte, néha azonban elengedhetetlen kellék a nyakkendő, ami jelentősen meghatározza egy férfi öltözékét. A nyakkendő eleganciát, egyúttal tekintélyt kölcsönöz, és sok esetben színt visz az amúgy jellemzően egyhangú alkalmi, üzleti öltözékbe. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen nyakkendőt választunk, de az sem, hogyan hordjuk – lehet egy nyakkendő bármennyire elegáns, ha a nem tartunk be bizonyos íratlan szabályokat, melyek a viselésére vonatkoznak, nem fogjuk elérni a kívánt hatást.

A megfelelő nyakkendő kiválasztása nem egyszerű folyamat, ezért érdemes elegendő időt szánni rá. A minőségi nyakkendők alapanyaga a selyem, vagy selyemkeverék valamilyen természetes szállal, mint a kasmír, a gyapjú, vagy a len, és a pamut. Bár a selyem nyakkendő nem tartozik a legolcsóbbak közé, ezen nem érdemes spórolni, ha kifogástalan megjelenést szeretnénk. A rosszabb minőségű daraboknak nem megfelelő a tartása, nem tart jól a csomó, ami az egész öltözéket elrontja, ráadásul némelyiken messziről látszik, hogy nem áldoztunk rá túl sokat.

Ahhoz, hogy tökéletesen nézzünk ki, be kell tartanunk néhány szabályt, ami a nyakkendő viselésére vonatkozik. Bármennyire is gyakran hordunk nyakkendőt, ezeket sokan nem ismerik, elhagyásuk viszont sokszor kellemetlen lehet. Fontos, hogy a nyakkendőt úgy kössük meg, hogy hossza az öv csatjának a felső, maximum az alsó széléig érjen. Az sem jó, ha ennél hosszabb, de az sem, ha rövidebb, mindkét variáció slampos hatást kelt. Kész katasztrófa, ha betűrjük a nyakkendőt az ing gombjai közé, ezt semmilyen körülmények között ne tegyük, inkább vegyük le, vagy evésnél használjunk gallérba tűrt textil szalvétát.

Nem mindegy, hogyan áll a nyakkendő, mennyire simul rá az ingre, hogy fekszik rá az ing gallérjára, a megkötésnél erre mindenképpen figyeljünk oda. Sokan előszeretettel lazítják meg a nyakkendő csomóját melegben, de ez nagyon rontja az összképet, ahogy a csomó alatt kigombolt inggallér is. Az is meglehetősen zilált hatást kelt, ha ferdén áll a nyakkendő. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem annyira formális a környezet, inkább vegyük le, ha zavar, minthogy elkövessük ezeket a hibákat. Arra is figyeljünk, hogy a nyakkendő keskenyebbik vége ne látszódjon ki a vastagabbik alól, bújtassuk be az erre a célra kialakított zsebbe.

Sokaknak gondot okoz a megfelelő színösszeállítás: a nyakkendő és az ing színének harmonizálnia kell egymással, ugyanis rendkívüli módon rontja az összképet, ha ezek élesen elütnek. Fontos szabály, hogy a nyakkendő sötétebb kell, hogy legyen, mint az ing. Régebben ez nem számított túlságosan, ma azonban ez az elterjedtebb és elfogadottabb forma. Ügyeljünk a mintázatra is: bár lehet a különböző mintájú inget és nyakkendőt egyszerre viselni, azonban ehhez kifinomult stílusérzékre van szükség: ha bizonytalanok vagyunk magunkban, inkább ne vegyítsük a különböző mintákat. Az egész öltözékre igaz, hogy érdemes arra törekedni, hogy az anyagok is harmonizáljanak egymással. A különböző, egymáshoz nem illő szövetek is rendkívüli módon tudják rontani az összképet, ha nem is olyan feltűnően, mint az egymástól elütő színek.

nyakkendő-700x472