Hogyan költözzünk helyesen?

1283

Sajnos sokan csak elkapkodják a költözés lebonyolítását. Nem a költöztető cégekről beszélek. Nem figyelnek olyan apró részletekre, amikkel meg tudják könnyíteni és gyorsítani a költözést, ezzel időt és pénzt spórolva.

 

Persze, mindenki hamar túl akar lenni rajta, ez érthető, de azért nem árt figyelni néhány olyan dologra, ami természetesnek tűnik. Például: minden doboz egyforma. Ez nem igaz. Az alábbiakban leírom, hogy mire is kell figyelni, mielőtt összepakolna a költözéséz

 

 

Költöztető dobozok

Sajnos ez is egy olyan dolog, amire költeni kell. Az üzletekből elhozott, rossz minőségű, gyenge dobozok nem bírnak ki egy költözést. Persze, oda lehet figyelni, de egy kiszakadt dobozzal el tud menni az idő. Az is probléma szokott lenni, hogy túlpakolják a dobozokat, amik a szállítás közben kiszakadnak. Főleg ezek a gyenge dobozok. Ezeket a dobozokat nem költöztetésre gyártották, hanem egyszeri áruszállításra. Némelyik dobozba akár 50 kilogrammot is beletesznek. Egy ilyen minőségű, nehéz dobozt ketten kell vinnünk, különben szétszakad. A teherautón egymásra szoktuk tenni őket. Nos, ha hat darabot teszünk egymásra, akkor az alsón akár 250 kilogramm súly is lehet. Higgyék el nekem, nem fogja kibírni. Szóval érdemes vásárolni erős, masszív dobozokat, amiket a költözés után el is lehet adni, akár a költöztető cégnek is

A másik gyakori hiba, hogy a dobozokat nem zárják le, hanem össze – vissza lógnak ki belőle a dolgok. Az ilyen dobozokat nem lehet egymásra pakolni, csak a helyet foglalják.
Éles, hegyes eszközöket is csak úgy szabad a dobozba tenni, hogy azok ne essenek ki belőle. Ugyanis ezzel megsérülhetnek a kollégák. A törékeny árut tartalmazó dobozokra rá kell írni, hogy “törékeny”. Ezeket nem tesszük alulra, és kiemelten figyelünk rájuk költözés közben.

Inkább több, kisebb dobozt vásároljanak, mint néhány nagyon nagyot. Ha sok a könyv, akkor ne rakják tele a nagyobb dobozokat velük. Azt szoktuk tanácsolni, hogy félig könyvvel, félig ruhával rakják meg a nagyobb dobozokat.

A kényesebb ruháknak lehet kapni akasztós dobozokat, amikbe gyűrődés mentesen lehet szállítani a ruhákat. Esetleg az is jó megoldás, ha fóliát húznak a ruhákra. Igaz, ez a megoldás nem a legjobb, mert összegyűrődhetnek a teherautó rakterében, de legalább a koszolódástól megvédi a ruhákat.

A poharakat egyenként kell újságpapírba csomagolni, majd állítva a dobozba helyezni őket. A másik megoldás: lehet kapni kifejezetten poharak számára készített dobozokat is, különböző méretekben, így kibírnak akár egy hosszabb nemzetközi költöztetést is. Tudom, ez is pénzbe kerül, de mégsem annyiba, mint egy doboznyi pohár, ami nem megfelelően lett becsomagolva.

Elég kényes dolog a televízió, aminél két lehetőség van: a gyári dobozba kell visszacsomagolni (ezért nem szabad kidobni), vagy (ahogy a legtöbb esetben szoktuk), a teherautón Mi kibéleljük párnákkal, paplanokkal, ezzel garantálva a sérülésmentes szállítást, bárhova is költöztetünk. Ugyanígy költöztettünk Angliába és Norvégiába is, hogy csak a messzebbre lévő helyeket említsem.

Egy kis odafigyeléssel és ráfordítással nagyon meg lehet könnyíteni és gyorsítani az egész költöztetést. Amit a dobozra költ az ember, az bőven visszajön a költözés alatt, mivel hamarabb végeznek, és ezzel kevesebb is lesz a végösszeg, amit fizetni kell a költöztető cégnek.

Hozzászólás