Nem mindenki szeretné tudni, hogy közeleg a vég, de a tudósok szerint van egy fontos jele annak, hogy nem sok van hátra.

death_elemental

Egy, a PLoS tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint 3000 felnőttet figyeltek, és rájöttek, hogy azok az emberek, akiknek a legrosszabb a szaglásuk, azok 39 százaléka öt éven belül meghal. A jó szaglásúaknak csak 10 százaléka távozott el.

A szaglásérzékelésnek szerencsére nincs direkt kapcsolata a halállal, de jókor figyelmeztethet, hogy orvoshoz kell menni. A Chicagói Egyetem szakemberei 57-85 év közötti önkéntesekkel végeztek el egy gyorstesztet. Különböző szagokat kellett azonosítaniuk: borsmentát, narancsot, halat, rózsát, valamint bőrt.

Az alanyok közül öt év múlva a legrosszabb szaglásúak, akik 4-5 hibát vétettek, 39 százaléka hunyt el. A közepesen teljesítők 19 százaléka, míg az egészséges szaglásúaknak csak 10 százaléka halálozott el öt év alatt.

ERRŐL TUDNIA KELL  Úgy gondolták, hogy ez csak egy öreg használt kanapé. De egy éjszaka észrevettek egy csomót az egyik párnában.

A kutatók figyelembe vették az eredmények kiértékelésénél ezeket a faktorokat is: életkor, étkezési szokások, dohányzás, anyagi helyzet, általános egészségi állapot.

 

Hozzászólás