Ha ez a 7 állítás igaz rád, akkor túlérzékeny ember vagy

1810

A világ népességének mindössze a 15-20%-a mondhatja el magáról, hogy az. Egy kutatás kimutatta, hogy a túlérzékeny emberek agya agresszívabban reagált ezekre a tényezőkre – zaj, fények, illatok -, viszont ilyenkor segíthet lenyugodni, ha egyszerre csak az egyik ingerre koncentrálsz.

Mitől lesz valaki túlérzékeny?

Érezted már, hogy bizonyos esetekben érzékenyebben reagáltál, vagy, hogy egyes gesztusok nagyobb hatással voltak rád, mint a többiekre? Nem kell megijedned, jó pár ilyen ember létezik. Sokan csak szimplán gyengének tartják őket, pedig erről szó sincs: ők a túlérzékeny személyiségek, akikben rengeteg érzelem és empátia rejlik. A következő hét állítás segíthet eldönteni, te is közéjük tartozol-e.

1. Átérzed mások helyzetét

Előfordult már veled, hogy összefutottál valakivel, akinek nem igazán volt jó napja, így a te napod hátralévő része is nehézkesen telt? Ha igen, akkor túlérzékeny vagy, hiszen a legtöbb ember együtt tud érezni a másikkal, de a túlérzékeny személyiségek egyenesen sajátjuknak érzik mások gyötrelmes helyzetét.

2. Különösen érzékeny vagy a környezetedre

Aggódni kezdesz, ha meghallod a szirénákat a városban? Neked van a legjobb szaglásod a családban? Érzékenyebben érintenek a hangos zenék és a túl fényes fények? Ezt sem kell negatívumként elkönyvelned, inkább úgy tekints rá, hogy te jobban összhangban vagy a környezeteddel. Egy kutatás kimutatta, hogy a túlérzékeny emberek agya agresszívabban reagált ezekre a tényezőkre – zaj, fények, illatok -, viszont ilyenkor segíthet lenyugodni, ha egyszerre csak az egyik ingerre koncentrálsz.

3. Jobban szeretsz egyedül edzeni

A legtöbb túlérzékeny emberre igaz, hogy előnyösebbnek találják, ha egyedül sportolhatnak. Ha osztoznának a téren másokkal, egyfolytában nyomást éreznének magukon, másokhoz viszonyítanák a teljesítményüket. És mivel már tudjuk, hogy a túlérzékeny emberek képesek felvenni mások érzéseit, így okosabb, ha egyedül maradnak az edzőteremben is.

4. Gyakran sírsz

Ezzel sincs semmi baj. Ha az átlagosnál többet sírsz, nem kell elítélned magad, ez a túlérzékeny embereknél teljesen normális. Erősebben, intenzívebben reagálnak mindenre, így a legjobb, ha a sírásnak nem is szabunk gátat. Ha kell, otthon, egyedül, de engedd ki a gőzt, ne tarts vissza egy könnycseppet se, mert ha így tennél, azzal csak rontanál a helyzeten.Társaságban pedig nyugodtan vonulj el pár percre. Sokkal könnyebb úgy feloldódni, hogy te is nyugodt vagy már, nem?

5. Ideges leszel az éhségtől

Biztosan mindenki volt már úgy, hogy a diétája alatt zaklatott vagy ideges lett. Nos, ha túlérzékeny vagy, akkor ezt te tízszer olyan szörnyen éled meg. Senki sem szeret éhesen várakozni, de a túlérzékeny embereknél ez tényleg komoly szenvedés. Hogy elkerüld a dühöt, alakíts ki egy kiegyensúlyozott étrendet, rendszeresen étkezz és ne hagyd, hogy eljuss a mélypontig.

6. Nem bírod, ha egyszerre többfele kell figyelned

A túlérzékeny embereknek különösen nehéz, ha egy nap több fontos elintéznivalójuk is akad, de nem kell pánikolni! Ilyenkor a legegyszerűbb, ha gyorsan papírra vetjük a teendőket. Szépen sorban haladva könnyebb lesz koncentrálnunk, mert mindig csak azzal foglalkozunk, amelyik éppen jön. Így megelőzzük, hogy összezavarodjunk vagy kiakadjunk.

7. Még érzékenyebb vagy az élénkítőszerekre

Lehet, hogy a kávé nem a túlérzékeny embereknek lett kitalálva! Náluk ugyanis fokozhatja a stressz és az idegesség mértékét. Ha magadon is észlelnél ilyenfajta hatást, próbáld csökkenteni a koffeinadagod, vagy kortyolj matcha és a zöld teát. De ha inkább testmozgással élénkítenél magadon, ajánljuk a jógát, esetleg egy kellemes kocogást reggel a parkban.