Görög régészek 2000 éves leleteket fedeztek fel… egyedi alkotások!

1180

A régészet a legizgalmasabb szakma, mert gyakran nagyvonalú ajándékokat ad azoknak, akik keményen kutatnak. 2014-ben egy Ankarai egyetemistákból álló régészcsoport, Kutalmis Görkay professzor irányításával három görög mozaikot fedeztek fel, a szíriai határhoz közel lévő törökországi városban, Zeugmában. A mozaikok a 2.-ik századból valók.

 

r1

 

Az ásatásokat 2007-ben kezdték el, amikor ebben a régióban vízerőmű épült. A tudósok rájöttek, hogy ez az övezet olyan ókori kincseket rejteget, amelyek védelemre szorulnak. Úgy döntöttek, hogy aktívan részt vesznek a munkálatokban és harcolni fognak, hogy megőrizzék ezeket a régészeti leleteket. A tudósok úgy vélték, hogy a környéken egyéb leletek is találhatók. Ezért több éven át folytatták az ásatásokat.

r2

 

Kutalmis Görkay professzor úgy véli, hogy a múltban a mozaikok fontos szerepet töltöttek be a lakásokban. A görögök szerették kidíszíteni otthonaikat különböző képekkel, mitológiai hősökkel, ezért minden szobát ilyen elemekkel díszítettek. Például a hálószobákban gyakran lehetett látni Eros portréját. Mindenik lelet nagyon különleges. A mozaikok bebizonyították, hogy abban az időben nagyon kifinomult ízlésük volt az embereknek. Ezek az alkotások a gazdagabb réteg lakását díszítették.

r3

 

Jelenleg úgy vélik, hogy a Zeugmában található Mozaik Múzeum rendelkezik a leggazdagabb mozaik gyűjteménnyel a világon. A színekben gazdag, mesterien megalkotott mozaik a görög mitológia alakjait eleveníti meg. A képeken látható Poszeidón, a tenger istene; vagy Thália, a komédia istennője is.

r4

 

r5

 

Fantasztikus felfedezés! Még soha nem láttam ilyet! Vajon még mit fognak a régészek felfedezni?

Mi a véleményed?