Forró szeretkezés után depresszió

1795

A megkérdezettek fele érzett már ilyet, 5 százalékuk pedig az elmúlt egy hónapban is. A szex utáni depresszió sírásközeli, melankolikus hangulatot jelent, amit szorongás kísérhet – írja a Medicaldaily.

20151016dr-life-a-depresszio-mar4

A szex és a szomorúság kapcsolata nagy múltra tekint vissza, noha a történelmi időkben sokan nem voltak hajlandóak tényként elfogadni, hogy valóban ez leselkedik a nőkre.

Közösülés után minden állat szomorú, kivéve az emberi nőstényt és a kakast – írta Galénosz ókori görög orvos. Nézetét azonban megcáfolja egy mostani felmérés, amelyben 230 szexuálisan aktív, 18 és 55 év közötti nőt kérdeztek arról, milyen gyakran érinti őket a szex utáni depresszió.

Szinte mindenki tapasztalta már

Az eredmények alapján a válaszadók 46 százaléka keresztülment rajta életében legalább egyszer, 5,1 százalékuk pedig többször is a megelőző négy hétben.

A kapcsolat intimitása nem volt hatással a szex utáni depresszióra – tették hozzá a szakemberek. A kutatást vezető dr. Robert Schweitzer, a Queensland University of Technology munkatársa úgy fogalmazott, hogy a mostani adatok egybeesnek az általuk korábban mértekkel. Úgy tűnik tehát, hogy a hangulatváltozásnak evolúciós szerepe van, és a jelek szerint valószínűleg genetikai oka is.

Az egyéjszakás kalandok sem simogatják a lelkünket

Akár lelkünk egészségébe is kerülhet az egyalkalmas légyott – derül ki egy amerikai kutatásból.

Közel 4000 főiskolás hallgató bevonásával végzett felmérést a Kaliforniai Egyetem. Az eredményekből kiderült, hogy azok között, akik az alkalmi kapcsolatokat preferálják, 10%-kal csökkent az élettel való elégedettség, 15%-kal emelkedtek a depresszió, 17%-kal pedig a szorongás tünetei. Ha figyelembe vesszük, hogy a mentális problémákkal szenvedőknél 29%-kal nagyobb a valószínűsége a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának, akkor ez bizony nagyon rossz hír.

20151016dr-life-a-depresszio-mar8

A tanulmány vezetője, dr. Melina Bersamin szerint azonban az egyéjszakás kaland nem okolható a depresszióért, a szorongásért és az elégedetlenségért. Ugyanis sokkal valószínűbb, hogy az ezekre a mentális problémákra fogékonyak alkalmi kapcsolatokba bonyolódnak. Továbbá hozzátette, hogy a kutatás 18 és 25 évesek bevonásával készült, ami pszichológiai értelemben még “zsenge kornak” számít.

(forrás: life)

Hozzászólás