Fogamzásgátló módszerek, amikkel biztonságos lehet a szex

2366

A fogamzásgátlás nem más, mint a hímivarsejt általi megtermékenyítés, vagy a megtermékenyített petesejt méhnyálkahártyába ágyazódásának megakadályozása.

A fogamzásgátlásnak ma már számos formája létezik, vannak egészen megbízható, hatékony és kevésbé biztonságos módszerek is, de mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy egyik sem nyújt száz százalékos védelmet. A fogamzásgátlási technikák előnyeit és hátrányait figyelembe véve mindenkinek a saját életviteléhez, egészségi állapotához leginkább igazodó módszert kell választania.

Orális, szájon át szedhető fogamzásgátlók

Olyan hormontartalmú tabletták, amelyek általában ösztrogént és gesztagént együttesen tartalmaznak, de léteznek csak gesztagéntartalmú tabletták is.

fogamazgatlo

A kombinált tablettákat általában három héten át folyamatosan kell szedni, majd a menstruációs időszakban, egy hétig szünetet tartani. A havi vérzés után a tablettaszedési ciklus újra kezdődik. A fogamzásgátlót előírásszerűen szedő nők körében a terhesség kockázata az első évben kevesebb, mint 0,2 százalék. A ciklus első napjaiban elfelejtett tabletta azonban jelentősen növeli a teherbe esés esélyét.

A kizárólag gesztagént tartalmazó gyógyszereket a hónap minden napján kell szedni. Az ilyen típusú tablettával védekező nőknél a terhesség aránya 0,5-5 százalék. E tablettánál gyakori mellékhatás a rendszertelen vérzés. Fogamzásgátló tablettát csak szakorvos írhat fel, a tabletta szedését pedig mindig alapos kivizsgálásnak kell megelőznie (teljes vérkép, májfunkció, vérnyomásmérés, rákszűrés). Ezekkel a vizsgálatokkal ugyanis kizárhatók olyan esetleges betegségek, amelyek mellett a fogamzásgátló tabletta szedése fokozott veszélyt jelenthet.

A tablettaszedés előnyei: szabályszerű szedés mellett megbízható védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, csökkenti a menstruáció előtti hasi görcsöket, bizonyítottan csökkenti az emlő és petefészekciszta, illetve a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét.

Hátrányai, mellékhatásai: rendszertelen vérzés, hányinger, haspuffadás, vérnyomásemelkedés, fejfájás, hangulatzavarok, hízás. Egyes nőknél a fogamzásgátlás hatására a terhességi foltokhoz hasonló barna elszíneződések,  melazmák jelennek meg az arcon, melyek a nap hatására sötétebbé válnak. A gyógyszer szedésének felfüggesztésével azonban a foltok elhalványodnak. A kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nők körében a vénás vérrögképződés gyakorisága nagyobb. Nyugtatók, antibiotikumok, gombaellenes szerek csökkentik a fogamzásgátló hatását.

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletta szedése a következő esetekben ellenjavallott: 35 év feletti dohányzó nő, májbetegség, magas vérnyomásbetegség, cukorbetegség, vesebetegség, vérrögképződés, szélütés, szívinfarktus, daganatos megbetegedések.

Ösztrogén és gesztagéntartalmú hüvelygyűrű

Műanyag gyűrű, mely könnyen felhelyezhető és eltávolítható a hüvelyből. A gyűrűt három hétre kell felhelyezni, majd egy hétre eltávolítani. Minden hónapban új gyűrűt kell használni. Mellékhatásként köztivérzés ritkán előfordulhat.

Sürgősségi fogamzásgátlás, esemény utáni tabletta

A 72 órán belüli sürgősségi fogamzásgátlásra akkor van szükség, ha védekezés nem történt, vagy sikertelen volt, pl. óvszerszakadás. Kétféle módszer létezik, mindkettőnél magas hormontartalmú  szájon át szedhető készítményt alkalmaznak, mely viszonylag hatékonyan véd a nem kívánt terhesség ellen.

Óvszer, pesszárium, nyaksapka

A mechanikus fogamzásgátlók, fizikailag akadályozzák a spermiumok bejutását a méhbe.

A latexből készült óvszer az egyetlen olyan fogamzásgátlási módszer, amely a szexuális úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt. Az óvszer csak megfelelő felhelyezéssel biztosít kellő védelmet. Néhány óvszernél 1-1,5 cm-es rést kell hagyni az ondónak, a modernebb kondomok végén azonban külön kis gyűjtő van erre a célra. Az óvszert mindig óvatosan kell felhelyezni és eltávolítani, hogy elkerüljük a szakadását, lecsúszását.

Pesszárium: kúp alakú gumisapka, melyet a hüvelyen át a méhnyakra kell felhelyezni, megakadályozza a spermiumok bejutását a méhűrbe. A pesszárium megfelelő méretének kiválasztásához és helyes felhelyezéséhez szakorvos tanácsa szükséges. A pesszárium mellett mindig használni kell fogamzásgátló krémeket, hogy plusz biztonságot nyújtson, ha az esetleg félrecsúszik. A pesszáriumot mindig közösülés előtt kell felhelyezni és legalább 8, legfeljebb 12 órán át kell fennhagyni. Amennyiben egy pesszárium használata során többször történik közösülés, akkor minden alkalommal külön spermicidet kell használni.

20110509gyogyulja2

A nyaksapka alkalmazása a pesszáriumhoz hasonló, közösülés előtt kell a méhnyakra felhelyezni és 8-48 órán át fennhagyni. Fogamzásgátló krémmel vagy zselével nyújt hatékonyabb védelmet.

Spermicidek

Olyan anyagok, melyek a spermiumokkal érintkezve megölik azokat. Létezik hüvelyhab, krém, zselé, kúp formájában. Szexuális együttlét előtt kell felhelyezni. Leghatékonyabb óvszerrel, illetve pesszáriummal.