Férfifeladat: a borotválkozás

2075

Az arcszőrzet kérdése előbb-utóbb minden férfi életében fontos szerepet kap. Legyen, vagy ne legyen? És ha van, akkor milyen? Bajusz, szakáll vagy borosta? És milyen formájú? Ezer kérdés merülhet fel a témával kapcsolatban, egy azonban biztos: bármilyen fazont is választunk, a borotválkozást nem kerülhetjük el.

Sok férfi szereti meghagyni az arcszőrzetét, vagy annak egy részét, hiszen nagyon férfias és manapság kimondottan divatos a szakáll – persze csak akkor, ha megfelelően ápolt. Éppen ezért, az is kénytelen megbarátkozni a borotválkozással, aki nem a teljesen sima arcbőr híve: a különböző formák csak akkor mutatnak jól, ha rendszeresen karban tartják, ügyelnek a forma megtartására. Ez néha bizony sok időt és energiát vesz igénybe, azonban a tökéletes megjelenés kárpótol az erőfeszítésekért.

Borotválkozni könnyűnek tűnhet, azonban nem feltétlenül az. Számos hibát lehet közben véteni, és ezek közül az arcbőr elvágása csak az egyik, bár kétségtelenül a legsúlyosabb lehet. Ha nem megfelelően borotválkozunk, bőrirritációk tömkelegével találkozhatunk, ami éppen azt teszi lehetetlenné, ami a borotválkozás eredeti célja: az ápolt megjelenést. Hiába szabadulunk meg az arcszőrzettől, ha cserébe teli leszünk apró pattanásokkal, kiütésekkel. Ha azonban az alábbi szabályokat betartjuk, elkerülhetjük ezeket a kellemetlenségeket.

Figyeljünk oda, hogy a szőrszálak kellőképpen puhák legyenek! Ezt a legkönnyebben úgy lehet elérni, ha borotválkozás előtt közvetlenül fürdünk, illetve zuhanyozunk, így ugyanis elég nedvesség éri őket ahhoz, hogy puhák legyenek, és könnyebb legyen a borotválkozás. Jó megoldás a különböző borotvahabok, borotvagélek használata is. Ha nem figyelünk oda a kellő nedvesség eléréséhez, az eredmény jó néhány karcolás és kiütés lehet, ezért ezt semmiképpen ne hanyagoljuk el!

Ne nyomjuk a borotvát erővel a bőrhöz! A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha hagyjuk, hogy a borotva a saját súlyával nyomja a pengét a bőrünkhöz. Ha ezen felül fejtünk ki erőt, szintén irritáció lehet az eredmény, ahogy akkor is, ha a szőrszálak növekedésével ellentétes irányban húzzuk a borotvát. Ha tökéletes eredményt akarunk elérni, először borotválkozzunk a szőrszálakkal megegyező irányba, majd vigyünk fel egy újabb réteg borotvahabot, és így próbáljunk az ellenkező irányba is húzni az eszközt.

Fontos, hogy borotválkozás után használjunk arcszeszt vagy valamilyen krémet a bőr megnyugtatására, ez jelentősen csökkentheti a kellemetlenségeket. Figyeljünk arra is, hogy a borotvát más ne használja rajtunk kívül, a pengéje pedig tiszta legyen, hogy elkerülhessük a különböző fertőzéseket, ezek ugyanis nagyon csúnyák tudnak lenni.

Tipp: ha szakállat, bajuszt viselünk, arra is kenjünk borotvahabot, ettől ugyanis sokkal szebb lesz a meghagyott arcszőrzet. A szakáll vagy a bajusz is lehet nagyon igényes, ha megfelelően ápoljuk, és figyelmet fordítunk annak tisztán tartására – az ápolatlan arcszőrzetnél kevés kiábrándítóbb dolog létezik egy férfi esetében, semmiképpen ne hanyagoljuk el!

borotvalkozas-700x522