Ezzel az esküvői fotóval valami nagyon nem stimmel. Megdöbbensz, ha meglátod…

1075

Ezzel az esküvői fotóval valami nagyon nem stimmel. Megdöbbensz, ha meglátod…


Elsőre azt hihetnéd, hogy egy boldog párt látunk, egy teljesen hétköznapi fotón. Nos, el kell hogy keserítsünk, mert a fotó egy rémisztő titkot rejt…

esssa

Ez a fotó semmiben nem különbözik a szokványos esküvői képektől – gondolhatnánk először. A pár boldogan mosolyog, ez életük legszebb napja. Azonban ha fordítunk egyet a képen, máris elénk tárul a rémisztő igazság: a képen nem két boldog embert, hanem egy elnyomott, szenvedő nőt és egy erőszakos, manipulatív férfit látunk.

banto1

A fotó pillanatok alatt bejárta az internetet, a nők elleni erőszakra hivatott felhívni a figyelmet, és lássuk be: hatásosan működik. Megmutatja, hogy külső szemmel észre sem lehet venni, ha egy család háza táján valami nagyon nem stimmel, és utólag persze mindenki megmondja, hogy ő sejtette, hogy valami nem stimmel. De akkor már késő lehet.

A téma nem vidám. De muszáj vele foglalkozni, mert elkeserítőek az adatok a családon belüli erőszak gyakoriságáról és veszélyességéről (forrás):

Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját.

A meggyilkolt nőknek több mint felét (volt) férjük vagy élettársuk ölte meg, Magyarországon a rendőrség adatai szerint pl. 2009-ben a megölt nők 51,2%-át (43 nőt), másik rendőrségi forrás szerint 76%-át (64 nőt) partnere ölte meg.

Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja.

A nők 23 százaléka élt át legalább valamilyenfajta fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által. (Az adat konzervatív becslésű alsó érték.)

A nők átlag 35 verést szenvednek el mielőtt segítségért fordulnak, és akkor átlag 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak vagy megölik őket vagy gyerekeiket.

A válást vagy szakítást követő időszakban a nőket érő erőszak gyakorisága és intenzitása jelentősen növekszik, a szakítási szándék bejelentésétől számított két évet a szakirodalom fokozott veszélyességű időszaknak tekinti. Ebben az időszakban sok nő a fenyegetésektől való jogos félelmében tér vissza a partneréhez.

A párkapcsolati erőszakot megélt nők más nőkhöz viszonyítva ötször olyan eséllyel esnek át vetélésen és abortuszon.

A párkapcsolatukban bántalmazást megélt nők ötször olyan gyakorisággal számolnak be depresszióról, mint nem bántalmazott társaik. Ha a kapcsolat még tart, a depresszió esélye 13-szoros.

Aki elnyomott, veszélyes kapcsolatban él, tudja, hogy nagyon nehéz a segítségkérés. Félelem a partner bosszújától, vagy az anyagi bizonytalanságtól, sok bántalmazott nőt elriaszt attól, hogy segítséget kérjen. Pedig annál minden jobb, mint egy ilyen romlott, életveszélyes kapcsolatban élni.

Segítséget a bántalmazott nők és gyerekek segélyvonalán, a 06-80-505-101 (este 6 és 10 között) számon lehet kérni.