Ezért ne dobd el soha a tojás héját. Csodálatos alkotások születhetnek belőle!

877

Ha valaki rajong a kreatív, művészi tevékenységek iránt, az alábbi technikát nyugodtan kipróbálhatja. Kicsit aprólékos munka a tojáshéj mozaikolás, de a végeredmény nagyon csodálatos, és különleges lesz.

 

tojashej

 

Annyit kell tennünk, hogy összegyűjtögetjük a tojáshéjakat, megmossuk alaposan őket és kiszárítjuk, majd kezdődhet is az alkotás. A mozaikozás egy nagyon csodálatos és aprólékos munka, azonban a kezdők jó, ha inkább a tojáshéjjal próbálkoznak.

A technika nagyon egyszerű! Egy zsírtalanított felületet kenjünk be ragasztóval, majd szórjuk meg egyenletesen apróra tördelt tojáshéjjal. Szinte bármilyen PVA-alapú ragasztót használhatunk, a lényeg, hogy a végén átlátszóra száradjon. Ha nem akarjuk egyenként felrakosgatni a kis darabokat, akkor nyomjunk bele a ragasztóba egy nagyobb darab, jól kiszáradt héjat. A nyomástól számos kis darabkára fog törni, és ezután már csak el kell tologatni egymástól.

Hogy könnyebben menjen a tologatás, használjunk fogpiszkálót hozzá. Miután készen vagyunk az alkotással, várjunk 2-3 napot, hogy a ragasztó teljesen ki tudjon száradni. Majd fújjuk le 2-3 réteg lakkal, hogy tartósabb legyen. Ha valami különlegesebb alkotást szeretnénk, akkor a natúr tojáshéjakat színezhetjük is. Létrehozhatunk egész különleges alkotásokat is egy szalvéta segítségével.

Miután odaragasztottuk a tojáshéjakat, a felső felüket is kenjük be ragasztóval, majd alaposan nyomkodjuk rá egy szalvétát, hogy átüssön a mozaik körvonala. Ha megszáradt az alkotás, lakkozzuk le.

Az alábbiakban néhány példát láthatunk arra, hogy milyen felületeket boríthatunk be tojáshéj-mozaikkal.

1. Régi tányérok feldíszítésére

tojashej2-2

2. Csészetartó

tojashej3-3

3. Provence-i stílus

tojashej10-10

4. Az ókori mintázat nagyon jól mutat

tojashej4-4

5. Egy saját kezűleg dekorált ajándék csodaszép meglepetés lehet

tojashej5-5

6. Szinte bármit fel lehet díszíteni tojáshéjakkal

tojashej6-6

7. Üvegdíszítés afrikai stílusban

tojashej7-7

8. Ebben a példában a tojáshéjat előzőleg festették meg, így készült szép dekoráció belőle

tojashej9-9

9. Egy igazi alkotás: tojáshéj, kődarabkák és homok

tojashej8-8