Ezért fájhat a fejed sportolás közben

1390

Sokféle helyzetben okozhat kellemetlenséget a fejfájás, és különösen bosszantó lehet, ha sportolás közben jelentkezik. A sport által kiváltott fejfájás viszonylag gyakori, és okai tekintve többféle lehet – elképzelhető, hogy semmiféle veszélyt nem jelent, csupán múló kellemetlenség, de ritka esetekben valódi, orvosi figyelmet igénylő betegségekre hívhatja fel a figyelmet.

Fejfájás a teniszpályán

A sportoláshoz köthető fejfájások jellemzően viszonylag hosszan tartó és fizikailag megerőltető sportok esetében jelentkeznek (habár természetesen sakkozás közben is megfájdulhat az ember feje). A tipikusan fejfáját okozó sportok a tenisz, a futás, az evezés, az úszás és a súlyemelés – és természetesen ezek rokonai, vagyis a fentiek valamelyikét igénylő sportágak a kosárlabdától a kettlebellig.

Australian_Open_Tennis1_2014_freecomputerdesktopwallpaper_1920

A fejfájás általában a sportolás alatt, ritkábban utána jelentkezik, a fej mindkét oldalát érinti, lüktető jellegű és pár óra hosszat tart. Ha a fejfájás két nap alatt sem múlik el, vagy ha hányás, tarkókötöttség, kettőslátás, esetleg ájulás, eszméletvesztés is fellép, akkor természetesen orvoshoz kell fordulni.

Sokféle oka lehet

A leggyakoribb az úgynevezett elsődleges, sport indukálta fejfájás: ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen mögöttes ok, csupán arról van szó, hogy intenzív sport hatására az agyi erek kitágulnak, az agyi értágulatot pedig az arra érzékenyek fejfájásként érzékelik. A sportolás okozat fejfájásra hajlamosabbak a migrénesek és azok is, akiknek a családjában migrén fordult elő. Gyakoribb az ilyen fejfájás meleg időben, illetve ha nagy tengerszint feletti magasságban sportolunk.

A másodlagos, sport okozta fejfájások körébe sorolható például az is, ha a fejfájást a vércukrunk leesése okozza: ezekben az esetekben az edzés előtt fogyasztott kis mennyiségű szénhidrát, vagy a fejfájáskor bekapott szőlőcukor segíthet. Fejfájást okozhat a magas vérnyomás: a magas vérnyomásban szenvedő pácienseknél ugyanis előfordul, hogy fizikai megterhelés hatására vérnyomásuk megugrik. Ezt az okot vérnyomásméréssel könnyen felderíthetjük, a probléma megoldása pedig háziorvos vagy belgyógyász feladata.

women-running

A sportolás közben fellépő, hirtelen fejfájás hátterében állhatnak központi idegrendszeri betegségek, például agyvérzés vagy agyi ér megrepedése. Ezek egyéb, a fent felsorolt tünetekkel is járnak.

Gyógyszer és elővigyázatosság

Ha az elsődleges sport-okozta fejfájásban szenvedünk, amit a sport alatti, veszélytelen értágulat okoz, akkor előfordulhat, hogy fejfájáscsillapító gyógyszert kell bevennünk a tünetek jelentkezése esetén. A recept nélkül kapható, tipikus fejfájáscsillapítók általában megszüntetik ezt a fajta fejfájást.

Néhány szabály betartásával csökkenthetjük a tünetek megjelenésének esélyét is: kerüljük a párás, forró levegőn vagy a nagy tengerszint feletti magasságban való sportolást – vagyis, ha hajlamosak vagyunk a fejfájásra, nem biztos, hogy jó ötlet a Bikram-jógatábor a Himaláján. A sport előtti könnyű bemelegítés szintén csökkenti a fejfájás esélyét, vagyis ne sajnáljuk az időt erre. Egyeseknél csak bizonyos mozgástípusoknál jelentkezik a fejfájás, érdemes ezt is kitapasztalni és ha lehet, olyan mozgásformát választani, amitől nem fáj a fejünk.

(forrás: fejfajas)