Extrém és brutálisnak tűnő testmódosítási hagyományok a nagyvilágból!

1452

Extrém és brutálisnak tűnő testmódosítási hagyományok a nagyvilágból!


Sokkoló, és az európai emberek számára teljesen megdöbbentő tradíciók, amelyeknek több száz- illetve ezer éves hagyománya is lehet az érintett népcsoportoknál. Megdöbbentő, hogy a hagyományok fontossága egyes népeknél annyira fontosak a tradíciók, hogy a hagyományőrzés érdekében eltorzítják illetve megcsonkítják a testüket.

Hihetetlen, de még ma is több olyan, számunkra bizarr és nehezen megérthető leginkább nőkre kötelező, tradicionális testmódosítás létezik, melyek legenyhébb szemmel nézve is sanyargatásnak számít. A mellvasalástól kezdve, a lábelkötésen át a szájlyukasztásig sok megdöbbentő külső kényszer létezik, melyeket a mai napig leginkább elzártan élő népcsoportoknál és törzseknél figyelhetünk meg. Megdöbbentő, hogy ezek bár már visszaszorulóban vannak még ma is léteznek és számos nő viseli egész életében nyomait! Összeszedtük a legextrémebbeket:

AJAKTÁNYÉR

Egyes afrikai (Surma, Mursi, Makonde) és dél-amerikai (Botocudo) törzsekhez tartozó nők ajaktányért viselnek az alsó vagy a felső, esetleg mindkét ajkukban. A lányoknak általában a pubertáskor kezdetén helyezik be az első tányért. Az eljárás során, ajkukon metszést ejtenek és egy körülbelül két centiméter átmérőjű, fából készült pecket illesztenek be. Néhány hét után, mikor a seb begyógyult, nagyobbra cserélik, mindez így folytatódik tovább az első, agyagból készült tányér behelyezéséig. A legtöbben 10 centiméter átmérőjű tányért viselnek, de előfordul 20-25 centiméteres is.

.

.

NYAKGYŰRŰ

Furcsa női szépségideál létezik Ázsiában és Afrikában. Az Ázsiában élő törzsek sokkal inkább megközelíthetőek a kíváncsiskodó turisták számára. A padaung (jelentése: hosszúnyakú) törzsek eredetileg Burma területéről származnak, az elmúlt évtizedekben menekültként települtek át Thaiföld északi részére, ahol ma is találkozhatunk velük. A lányoknak 5 éves koruktól kezdve, minden évben újabb és újabb sárgaréz karikát helyeznek a nyakára. A gyűrűk viselése lenyomja a kulcscsontot és elsorvasztja a nyakizmokat, ezért mire felnőnek a nyakuk hosszúsága a természetes kétszeresére is nyúlhat. A közhiedelemmel ellentétben a nők nem fulladnak meg, ha eltávolítják nyakukról a karikákat. Ám mivel csigolyáik a karikák viselése miatt deformáltak és nyakizmaik gyengék, iszonyatos fájdalommal jár, ha nem viselik őket. Felnőtt korban a nyakukon lévő rézkarikák tömege a 4-5 kilogrammot is elérheti.

LÁBELKÖTÉS

A lábelkötés egy számunkra teljesen felfoghatatlan szokás volt Kínában körülbelül ezer évig. Fiatal lányoknak, általában 6 éves korukban, erősen bekötötték a lábfejüket, úgy hogy az ne nőhessen tovább. Körülbelül egy éven belül a lábfej eltört és deformálódott. A nő lábfeje nem nőhetett 10-15 centinél hosszabbra, és kicsi maradt felnőttkorára is. Ugyanakkor nagyobb veszély volt, hogy fertőzés vagy paralízis keletkezzen. A lábelkötés először Észak-Kínában terjedt el, a gazdagok között. Egy gazdag nőnek nem kellett dolgoznia a termőföldeken, így elkötötték a lábát és előidézték hogy nem is bírjon dolgozni. A megkötött láb ekkor lett a gazdagság szimbóluma. Ám végül a szokás lassan elterjedt az összes társadalmi szinten, kivéve a legszegényebbek között, ahol szükséges volt, hogy a nők is dolgozzanak a megélhetésért. A 10. században jött divatba, és kb. mostanra halt ki az utolsó generáció, aki élete végéig törpelábakon tipegett.

MELLVASALÁS

A mellvasalás szokása egyidős Kamerunnal: a női csonkításnak ezen a formáján a kameruni lányok 24 százaléka esik át, és az esetek 58 százalékában a családtagok, főként az anyák végzik el a brutális rituálét. Számunkra furcsának, sőt megdöbbentőnek tűnhet, de ez a kameruni hagyomány elvileg – legalábbis az ott élők szerint – a fiatal lányok érdekét szolgálja. (???) Az anyák a fiatal lányok mellének “eltüntetésével” akarják elérni, hogy a gyermekük ne legyen vonzó a férfiak szemében, ne erőszakolják meg, ne essen teherbe, és fejezze be az iskolát.

A beavatkozáshoz búzaőrlésre szolgáló faeszközt, de olykor egy egyszerű lapos követ használnak, a lényeg, hogy forró legyen és égessen, ez a borzalmas eljárás pedig akár hónapokig is eltarthat. Bár a szülők valószínűleg tényleg azt hiszik, hogy ezzel csak jót tesznek gyermekükkel, arra azonban nem gondolnak, hogy a mellvasalás a fájdalom és a lelki trauma mellett rengeteg egészségi problémát is okozhat a lányoknak. A mellvasalásnak két, különböző hatása is lehet a női mellre. Egyrészt jelentősen és maradandóan csökkentheti a méretet, a lány mellkasa lapos marad. De a mellszövet elpusztításával a mell egy zsák zsírrá is válhat, elveszítve izomzatát és formáját. A külső deformitáson túl pedig tályogokat, cisztákat, különböző fertőzéseket okozhat, esetenként pedig rákot is előidézhet.

Teljesen más kultúrában élő nőként szemlélve ezeket a testmódosításokat el vagyok borzadva… főleg a kislánykorban elkezdett folyamatok zavarnak, bár a kérdés is felmerül: más-e ez, mint a nyugati társadalom általi kényszerből kialakult plasztikai sebészet mánia? Mindenesetre sterilebb, ez inkább feléjük tolja a mérleget… Szerinted melyik a legbrutálisabb?

Oszd meg, ha te is megdöbbentőnek találtad!

Hozzászólás