Egyéniség és luxus – tuning európai módra

1771

A tuning szó igen tág fogalom. Sajnos az emberek nagy része e szó hallatán vagy egy 1,2-es, kályhacső-kipufogós, összematricázott  Suzukira gondol (ez a rosszabbik eset) vagy egy  mindenféle cirádás festéssel, döntött kerekekkel ellátott, tartós halláskárosodást okozó hifivel felszerelt járgányra (ez a kevésbé rossz). De mindig van arany középút. 

A tuning korántsem itt merül ki. Az autó vonalainak finom átalakításával egyedivé tett megjelenés és a megnövelt teljesítmény is ide tartozik; a sok túlzás pedig általában nem visz jóra, az eredeti céllal ellentétes hatást vált ki. Ha úgy vesszük egy luxusautóhoz fölösleges hozzányúlni, de aki nagyon nem bír magával és a zsebében dagadó pénzzel, az biztos talál egy megfelelőt a következők közül. Itt is számtalan választási lehetőség áll a vásárló előtt, így kiemeltem négy céget a felkapottabbak  közül.

A laupheimi székhelyű Hamann Motorsport GmbH 1987-ben kezdte munkásságát. A Richard Hamann által alapított cég eredetileg német autókra specializálódott, azon belül is a BMW-re. Sikertörténetük egy E30-as kódjelű, 2,3 literes, négy hengeres M3-assal kezdődött.  348 lóerő jutott négy kerékre, ez akkoriban nagyon nagy teljesítménynek számított. Elsősorban továbbra is a bajor motorgyár legjeit piszkálják meg, de mellette foglalkoznak az Aston Martin, Rolls Royce, Bentley, Audi, Mini, Fiat, Ferrari, Lamborghini, Porsche, Jaguar, Maserati és a Mercedes felső polcos örömforrásaival is. Saját karosszériaelemekért, felnikért, belterekért és motor módosításokért igen súlyos pénzeket kérnek:  egy új BMW M5 Hamann például közel 200.000 euro, de eleget tesznek a vásárló minden (sok esetben egyedi) igényének, így a plafon a csillagos ég.

hamann-700x466
BMW X6 M Hamann – ez is a 200.000 eurós kategória

A következő egy szintén BMW-re specializálódott cég, az AC Schnitzer. Emellett Minikkel és BMW motorkerékpárokkal is foglalkoznak. Székhelyük Aachen, innen gördültek le az első általuk módosított autók.  A kipufogóiról és felnikről is híres cég a futómű és váltó átalakítások mellett komplett motortuningot is végez, módosításokon átesett autóit a hírhedt nürnburgringi versenypályán tesztelik, finomítják. A választék ugyan kisebb, de megfizethetőbb is laupheimi riválisukkal szemben. Ha szemfüles az ember, több régebbi példány is közlekedik a mai utakon, használtautós oldalakon is akadnak szép állapotú darabok.

ac-schnitzer-700x465

 BMW M5 AC Schnitzer módra

Jöjjön egy újabb nagy márkanév: Abt, nevét Johann Abt-ról kapta. Több mint száz évvel ezelőtt alapította meg kovácsműhelyét, amely azóta az egyik legnevesebb tuning műhely lett. A családban több autóversenyző is volt, sikerüket a cég fennállása bizonyítja. Legfőképp Audikkal foglalkoznak. Természetesen itt is az első lépés a motoroptimalizálás, teljesítménynövelés. Ez után jöhetnek a szokásos egyedi elemek: felnik, karosszéria, futómű, minden, ami a száguldáshoz és a dögös kinézethez kell. És egy fontos különbség: amíg az eddig emlegetett gyártók szinte csak benzinmotorokkal foglalkoznak, az Abt diesel motorokkal is nagy sikereket ért el. A Q7 V12 TDI alapból is a világ legerősebb szériagyártású gázolaj üzemű blokkja , de aki ezt fokozni akarja, annak is van megoldás.  A tuning utáni lóerők száma 500-ról 560-ra, a nyomaték 1000 Nm-ről 1200 Nm-re nő.  Ezzel már tankot is lehet vontatni…

abt-audi-700x525

Audi Abt AS7 – kocsimosásra már nem maradt pénz…

Akinek pedig még így sem elég a luxus luxusa, az valószínűleg csak a Mansory-nál találja meg, amit szeretne. Kourosh Mansory 1989-ben alapította cégét. Egzotikus kocsik ráncfelvarrásával foglalkoznak. Cél a még egyedibb kinézet és még több erő a hátsó- illetve mind a négy kerékre. Bugatti, Ferrari, Bentley , Rolls Royce, Aston Martin, Lamborghini, Maserati, Porsche, Range Rover, Mercedes, Audi, BMW – ezek bütykölgetésével telnek a szürke hétköznapok. És mit kérnek cserébe? Le sem merem írni. Aki 50 millió és e feletti kocsikat tuningoltat, annak egy részt baj van a fejében, másrészt nem számít az ár. Viszont egy Monte-carlói laza délutáni kaszinózásra menő megérkezni vele. És nem csak a haverok, a nyálcsorgató turisták elismerő pillantásait is megkapjuk.

bentley-700x525

Mansory Bentley GT