Egészen hihetetlen, mire vállalkozott.

Csak krumpli, és semmi más

Minden tiszteletünk Andrew Tayloré, azé az ausztrál férfié, aki bevállalta, hogy egy éven keresztül semmi mást nem eszik, csak krumplit. A legjobb rész azonban csak most jön: azért vette fel ezt az őrült étkezési szokást, mert fogyni akart.

Kajafüggő volt

Amikor belekezdett a diétába, még 151 kg-ot nyomott és minden napját azzal töltötte, hogy vég nélkül falta a pizzát, a jégkrémet, a csokoládét és a süteményeket. „Rájöttem, hogy kajafüggő vagyok. Aki alkoholista, annak le kell tennie az italt, aki drogfüggő, annak távol kell tartania magát a kábítószertől. Ezen analógia nyomán nekem az étkezésről kellett leszoknom” – nyilatkozta a Sunnak, majd így folytatta:

„Természetesen tisztában voltam vele, hogy az evést nem iktathatom ki az életemből, de olyan közel akartam kerülni ehhez a célkitűzéshez, amennyire csak lehetséges. Ezért döntöttem el, hogy kizárólag egy meghatározott finomságot fogyasztok legalább egy éven keresztül, és a krumpli tűnt a legjobb megoldásnak.”

Igazi superfood a krumpli – szerinte

Taylor egészen szürreálisan érvelt a választása mellett. Szerinte a burgonyából mindent meg lehet kapni, amire a szervezetnek szüksége lehet, hiszen igazi superfood: van benne szénhidrát, protein, zsír, de remek forrása a rostoknak, a C-vitaminnak és a vasnak is. Nyilvánvalóan igaz, amit állít, de nem véletlenül nem javasolja egyetlen orvos sem, hogy kövessük a példáját.

Az ilyen szegényes étkezés nem biztosít elegendő vitamint és ásványi anyagot a testünknek, ráadásul a burgonyában lévő szénhidrát nagy mennyiségben a 2-es típusú cukorbetegségre is hajlamosíthat.

3-4 kg naponta

Taylor azt mondta, naponta 3-4 kg burgonyát evett meg. Ha a barátaihoz ment, vitte magával az előre elkészített krumplit, ha pedig étterembe szeretett volna beülni, akkor felhívta a helyet és megkérdezte, hajlandóak-e az ő szája íze szerint elkészíteni a zöldséget.

50 kg-ot fogyott

A férfi egyébként az egy év alatt rendszeresen járt orvosi ellenőrzésekre, a szakemberek pedig meglepő módon semmilyen kóros elváltozást nem fedeztek fel a szervezetében. Sőt Taylor azt nyilatkozta, sokkal egészségesebb a diéta óta: eddig mindig magas volt a koleszterinje, de most sokkal alacsonyabb, ráadásul a vércukorszintje is normalizálódott. A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy fogyott is, méghozzá nem is keveset: 50 kg-ot. A kihívás elején és végén készített fotók közötti különbség eléggé beszédes:

Már nem csak az evés okoz örömöt


Saját bevallása szerint azonban az egy év a súlyfelesleg leadása mellett abban is segített neki, hogy az evésen kívül másban is képes legyen örömöt találni. „Depresszió kínzott, mielőtt belevágtam ebbe az egészbe, de a krumplidiéta helyrehozott, és még antidepresszánsokat sem kellett szednem.”

Hozzászólás