Egészséges ételek, melyek megölhetnek (II. rész)

1657

Napjainkban a táplálkozási trendek olyan gyakorisággal váltják egymást, mint az évszakok. Étrendünk kialakítása gyakorlatilag különböző irányzatok követéséből vagy éppen nem követéséből áll.

Hogy milyen az egészséges, ideális étrend számunkra, az számos dologtól függ, de bizonyos ételek fogyasztása minden bizonnyal többet árt, mint használ. Sorozatunk második részében következzen további hat termékcsoport, amit érdemesebb a tiltólistán tartani.

kaja

6. Zsírszegény vagy zsírmentes ételek

Az elmúlt évtizedek egyik legkomolyabb propagandája folyt éveken át a valójában ártalmatlan telített zsírok ellen, hiszen nem a telített zsír az, ami igazán ártalmas. Amikor megjelentek az első hadüzenetek a telített zsírok ellen, az élelmiszergyárak nekiálltak zsírszegény, illetve teljesen zsírmentes, így egészségesnek kikiáltott ételeket gyártani.

A probléma ott kezdődött, hogy a zsírmentes ételek borzalmasak, legalábbis az ízük bizonyosan. Az élvezhető ízélmény érdekében a gyárak feldúsították a zsírmentes ételeket különböző vegyi anyagokkal, mesterséges édesítőszerekkel és hatalmas mennyiségű cukorral.

Gyakorlatilag eltávolították az ártalmatlan zsírokat, és helyettesítették a lehető legrosszabb dologgal: cukorral. Ez a legjobb módja annak, hogyan tegyünk egy tökéletesen egészséges ételt, amilyen például a joghurt, gyakorlatilag károssá, egészségtelen adalékokkal.

7. A gluténmentes műkaják

Egyre több ember kerüli a glutén fogyasztását… egy olyan proteinét, amely megtalálható többek között a búzában, a tönkölybúzában, a rozsban vagy az árpában. Az Egyesült Államok lakosságának közel harmada szeretne gluténszegényen vagy teljesen gluténmentesen étkezni, a gyártók pedig felzárkóztak a trendekhez: egyre több a gluténmentes „egészséges étel” az áruházak polcain.

Az egyetlen gond, hogy ezek a legkevésbé sem egészségesek, hiszen a glutént például burgonya- vagy tápiókakeményítővel helyettesítik. Ezek a keményítők pedig nagymértékben finomítottak, elvesztették tápértéküket, ráadásul pillanatok alatt megdobják a vércukorszintet. Ha pedig mindez nem elég elrettentő: ezek a készítmények sokszor tele vannak cukorral és egyéb káros, mesterséges vegyszerrel.

Mindez nyilvánvalóan nem igaz a természetükből adódóan gluténmentes ételekre, ha azonban azt látjuk egy csomagoláson, hogy „gluténmentes”, az valószínűleg többet árt, mint használ.

8. Margarin és egyéb vajszerűségek

A zsírmentes étkezésért folyó propaganda egyik mellékhatásaként megjelentek az egészségesnek kikiáltott vajkészítmények. A legjobb példa erre a margarin, mely korábban úgynevezett transz-zsírokkal volt tele, manapság azonban többnyire feldolgozott növényi olajokból készül.

A vajfogyasztás egy csapásra megzuhant, miközben a margarinfogyasztás egyre nő. Az egyetlen probléma, hogy míg a vaj egészséges, a margarin a legkevésbé sem az. A vaj például kiemelten fontos forrása a K2 vitaminnak és zsírsav-butirátnak, aminek igazán pozitív hatása van az egészségre. Ezzel szemben egy kiterjedt tanulmány szerint ha a vajat étrendünkben margarinra cseréljük, drasztikusan megnő a szívroham kockázata.

A margarin az egyik legjobb példa arra, hogy a mainstream irányzatok meggondolatlan követése korán „sírba tehet” bennünket.

9. Energiaszeletek

Az energiaszeletek olyanok, mint a korábban már említett sportitalok: a legtöbb embernek semmi szüksége nincs rájuk. Igaz, ha élsportoló vagy, akkor szinten kell tartanod a proteinbevitelt, sőt 2-3 óránként enned kell, és ebben az esetben ezek az energiaszeletek igazán hasznosak. Egy átlagembernek azonban nem szükséges ilyen gyakran ennie, és egy energiaszelet semmi olyasmit nem tartalmaz, ami a normál étrenddel nem jut a szervezetbe.

Az energia- és proteinszeletek általában nagymértékben feldolgozott termékek, melyek gyakorlatilag ugyanolyan egészségtelen összetevőket tartalmaznak, mint a csokoládé: cukor, finomított liszt, mesterséges ízesítők. Igaz ugyan, hogy vannak egészségesebb márkák is, azonban hogy elkerüljük a szemetet, el kell olvasnunk az „apróbetűt”.

Ha éhezel, és távol vagy az otthonodtól, természetesen egészségesebb egy energiaszelet, mint egy hamburger kólával, azonban ennél is egészségesebb, ha a pénzedet inkább igazi kajára költöd.

10. Alacsony szénhidráttartalmú műkaják

Miután az emberiség tudatában kitisztult a kép és nyilvánvalóvá vált, hogy a zsír nem az ördögtől való, egyre többen kezdték csökkenteni a szénhidrátfogyasztást cserébe. A gyártók pedig jó szolgálóhoz híven elárasztották a piacot az alacsony szénhidráttartalmú készítményekkel.

Tagadhatatlan, hogy az alacsony szénhidrátbevitel segíti a súlycsökkenést, de ettől még az alacsony szénhidráttartalmú ételek lehetnek teljesen egészségtelenek. Kiváló, bár hazánkban kevéssé ismert példa erre az Atkins diéta megkönnyítésére gyártott Atkins szelet, melynek az összetevőiből kiderül: ez gyakorlatilag nem is étel.

Ha az alacsony szénhidráttartalmú étrend mellett döntünk is, ne vásároljunk alacsony szénhidráttartalmú készítményeket, ragaszkodjunk az igazi, feldolgozatlan alapanyagokhoz.

11. Reggeli gabonapelyhek

A nagymértékben feldolgozott gabonapelyhek nem egészségesek, sőt, a lehető legártalmasabb ételek, ami magunkhoz vehetünk. Általában tele vannak cukrokkal és finomított szénhidrátokkal, amibe a gyártók tesznek egy kis szintetikus vitamint, szórnak némi teljes kiőrlésű gabonát, majd piacra dobják, mint egészséges ételt.

Egy magas cukortartalmú reggelinek köszönhetően a nap során hirtelen leesik a vércukorszint, ami éhséghez és sóvárgáshoz, végül egy újabb magas szénhidráttartalmú étkezéshez vezet.

Soha ne engedjük, hogy a címke megtévesszen! Attól, hogy valami teljes kiőrlésű, magas gyümölcstartalmú, zsírszegény vagy szénhidrátmentes, még lehet teljesen egészségtelen. Mindig figyeljünk az összetevőkre, ha van rá módunk, ragaszkodjunk a feldolgozatlan nyersanyagokhoz, és amit lehet, készítsünk el házilag.