Csak férfiasan – Csülökpörkölt

13342

A baráti összejöveteleken (vagyis az iszogatós estéken) éppúgy telitalálat a vörösborral készült csülökpörkölt, mint a hétköznapi estéken. Bár a nők általában nem kedvelik ezt az ételt, ha jól van elkészítve, jó eséllyel változik meg a véleményük róla- és magasztalják majd az egekbe a készítőjét.

Apropó: bár a hozzávalóknál csak 1,5 deci bor szerepel, a biztonság kedvéért be lehet szerezni 2 egész üveggel is, csak úgy körítés gyanánt.

Hozzávalók:

1,5-1,8 kiló sertés hátsó csülök
40 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír
1 evőkanál pirospaprika
2 db zöldpaprika, melyek közül az egyik ízlés szerint lehet csípős is
2-3 db paradicsom, vagy egy-két evőkanál sűrített paradicsom
1,5-2 dl száraz vörösbor
krumpli
1 teáskanál kömény
1 teáskanál őrölt bors
1-2 teáskanál só, ízlés szerint
1 bő mokkáskanál morzsolt majoranna
friss fehér, vagy a nők kedvéért barna kenyér

 

 

1. Első lépésként a csülök bőrös részéről az esetleges szőrszálakat el kell távolítani. Ez történhet kézi borotvával, vagy gázláng felett, legrosszabb esetben öngyújtóval. Ezt követően le kell öblíteni vízzel, majd szárazra törölni és néhány centis kockákra felvágni.

Edénynek mindenképpen nagyobbat kell választani, ideális esetben ez 5 litereset jelent. Ebben zsírt, vagy olajat olvasztunk, majd a vöröshagymát folyamatos kevergetés mellett rózsaszínűre pirítjuk. Ezután jön a hús és a fokhagyma. Utóbbival vigyázni kell, mert könnyen megég. Ha így történne, kezdhetünk mindent előről, a megégett fokhagyma ugyanis megkeseríti az egész ételt.

2. Következő lépésként meghintjük sóval, pirospaprikával, beleaprítjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, ízlés szerint megszórjuk köménnyel és borssal, majd a saját levében, kis lángon, fedő alatt tovább pároljuk, és gyakran ellenőrizzük.

3. Félidőben, amikor már a levét részben elfőtte, felöntjük a borral, és addig pároljuk, amíg meg nem puhul a hús. Közben persze nem árt kóstolgatni sem, ha valamilyen íz hiányzik belőle, akkor utánafűszerezünk. A burgonyát időközben kockákra vágjuk, belekeverjük és még némi vizet öntünk rá, majd újra megsózzuk. Kevés majorannát is teszünk bele, és bő negyed óra alatt közepes hőfokon készre főzzük.

4.Amikor elkészült, evőkanállal le lehet szedegetni a felesleges zsiradékot a tetejéről.Aki külön is pepecselne a krumplival, az elkészítheti egy másik edényben is, ez esetben viszont nem veszi át annyira az ízeket, mintha belefőne az ételbe. Előnye viszont, hogy nem esik darabjaira a merések alkalmával.

csülökpörkölt2