Caveman – Az ősember. Élménybeszámoló

1054

Képzeljetek el egy kis színháztermet, benne egy kis színpadot. A színpadon csak egy ligeti pad, egy kuka középen hátrébb, valamint körülötte néhány szemét látható, ami gyűrött újságpapírokból áll. Ezek a kellékek, már csak a színész kell és indulhat az előadás.

Caveman -2Most pedig nézzük, hogy miről is szól. András, a főhős, egy negyvenes éveiben járó egyszerű férfi, akit a felesége kidobott az utcára. Az elején persze nem tudjuk, hogy miért, de az előadás közben minden kiderül. A főhőst Kálloy-Molnár Péter színész alakítja, aki zseniálisan játszotta és játssza ezt a darabot.Nyilván azt gondolnánk az elején, hogy a főhős csak beszél és magyaráz, ami igaz is, de közben bevonja a közönséget is a műsorba ,tehát kérdez minket, amire válaszolhatunk, ha úgy gondoljuk. A fő téma a férfi és a nő kapcsolata egymással az együttélés során, valamint a házasságban. Megjelenik egy személyben az egyszerű férfi és az egyszerű, vagy éppen a férfinak bonyolult nő az őskortól napjainkig. Ezt el magyarázom: Az ősember vadászott, koncentrált a vadra, miközben a nő gyűjtögetett. A mai nyelven ez így került bemutatásra: A férfi vadászik, koncentrál (focimeccset néz, rá koncentrál, egyé válik a TV-vel). A nő gyűjtöget (shoppingol, a barátnőivel eszme cserél, és minden múltbeli közös élményt megjegyez, amit fel is idéz).  A főhős a férfiakért áll ki elsősorban, persze ez nem azt jelenti, hogy ő a nőket szidná, persze úgy tűnhet az előadás közben, de valójában csak meg akarja értetni a szebbik nemmel, hogy a férfi nem ostoba (nem gyökér, ahogyan ez elhangzott), hanem mások az értékrendjei, mások az érdeklődései. A férfi nem vesz meg felesleges ruhadarabokat, nem vásárol olyat, ami úgy sem kellene, és még sorolhatnám a házasok/ együtt élők vásárlási, valamint egyéb elfoglaltságainak szokásait.

Caveman -3

A főhős a történet elején és közepén haragszik a feleségére, mert kidobta, de aztán rájön arra, hogy nem tud nélküle élni. Összesen kétszer kér bocsánatot, az első próbálkozás sikertelen. Tudni kell, hogy a főhős ugyan az utcán van, de nem ment messzire a házától, egyrészt, mert nincs hova indulnia, másrészt szeretné, ha ezt a történetet a “felesége” is hallaná és így rájöjjön, hogy a férje nem egy “gyökér”. Természetesen András nem magától világosodott meg, hanem az ősember segítségével, aki ugyebár megjelent neki és mutatta a helyes utat. Így lett a végén András megvilágosodott, a “feleség” pedig könyörületes és visszafogadta a férjét.

Caveman -4

Kálloy-Molnár Péter nem csak remek volt, hanem figyelmes is. Fentebb említettem, hogy a közönséget is bevonta ebbe az egész történetbe, így akik késtek az előadás elejéről, azok is megtudták, hogy mi történt eddig, mert a színművész űr előröl elkezdte a történetet, persze nem onnan, hogy először belép, csak elmesélte, hogy mi történt eddig, valamint megkérdezte a későket, hogy esetleg a parkolás miatt késtek-e. Vicces eset, hogy nagy százalékban csak olyan házasok ültek a nézőtéren, akik teljes mértékben azonosulni tudtak a darabban megjelenő férj-feleséggel. Ez nem annyira borzasztó, hiszen ezen darab segítségével talán jobban megértik majd egymást.

Ezt az előadást elsősorban házasoknak, valamint az együtt élő pároknak ajánlom, mert ha eddig nem is, ezután biztosan meg fogják érteni egymást, persze azok is nyugodtan elmehetnek, akik netalán szinglik, vagy még fiatalok, de kapcsolatban vannak. Egy 10-es skálán 10 pontot adnék az előadásra. Érdemes megnézni.

Hozzászólás