A bajuszgyilkos

1108

A Movember keretében tekintélyesre növesztett bajszok számára az új hónap első napjaival bevégeztetett. Bár néhányan biztosan úgy megszerették új „divatkiegészítőjüket”, hogy megtartották azt, Movember vége ide vagy oda; a legtöbben azért fellélegezve nyúltak a hetek óta a fürdőszobapolcon pihenő borotva után. A bajuszgyilkos pedig kíméletlenül tette a dolgát, és lenullázta a szőrnövesztés eredményét. Ez a hasznos kis szerkezet, illetve elődei már évezredek óta gondoskodnak a „férfiasan tökéletes” arcokról. A borotva, illetve a borotválkozás történetének jártunk utána.

Az ősembert még biztosan nem zavarta arc- és testszőrzete, sőt, valószínűleg ősasszonyáé sem. Az ókorban azonban már használtak borotvát, a kutatók egyiptomi sírokban számos rézből és bronzból készült, éles fémdarabot találtak, amelyek a falfestmények tanúsága szerint a borbélyok eszközeiül szolgáltak. A XIX. század végén már megjelent az egyenes borotvapenge, azonban még nem mindenki tudta biztonságosan használni. Mivel a borbély szolgáltatása ebben a korban igen költséges volt, csak a vagyonosabbak vehették igénybe. A szegényebbek tehát maguk próbálták meg eltávolítani zavaró arcszőrzetüket, ám a körülményes művelet közben gyakran ejtettek magukon vérző sebeket. Kicsivel később az éles fémdarabot egy nyélhez rögzítették, így a művelet biztonságosabbá vált. A század utolsó éveiben lépett be a képbe King Camp Gillette, hogy új értelmet adjon a borotválkozásnak. Az amatőr feltaláló és utazóügynök fejében a nagy ötlet épp borotválkozás közben született meg. Ráeszmélt, hogyan lehetne az akkor még mindig elég körülményesnek számító tevékenységet egyszerűbbé és biztonságosabbá tenni. 1895-ben fejlesztette ki a mindkét oldalán éles, eldobható borotvapengét, 1901-ben pedig megalapította saját cégét, az American Safety Razor Companyt.

bajuszgyilkos-2

A tömegtermelés azonban még egy kicsit váratott magára, hiszen nem álltak rendelkezésre a szükséges gépek. Gillette végül William Emery Nickerson mérnöktől kapott ehhez segítséget, aki beszállt a cégébe, és megtervezte a berendezéseket. Nyolc évvel később már három európai gyárban készítettek borotvát, 1915-ben pedig megjelent az első kifejezetten nőknek készült darab is. Az 1950-es években Gillette továbbfejlesztette a pengéket, hogy a makacs és a kevésbé makacs arcszőrzettel rendelkező férfiak is megszabadulhassanak a bajszuktól és a szakálluktól. Hamarosan megszületett a szilíciummal bevont változat, amelynek segítségével a szőrzet eltávolításához elég volt kisebb mértékben a bőrhöz szorítani a borotvát, így a balesetek esélye még kisebbé vált. Megjelentek a szabályozható dőlésszögű, majd a rozsdamentes acélból készült pengék is. Utóbbival először a konkurencia, azaz a brit Wilkinson Sword rukkolt elő, de 1963-ban Gillette is elkezdte a gyártásukat. Az első villanyborotva 1939-ben készült el, az 1891-ben alapított holland Philips újdonságaként. 1959-ben kifejlesztették az arc körvonalát követő borotvafejet, 1980-ban a kétkéses megoldást, 1998-ban pedig az első hidratáló emulzióval ellátott borotvát. Manapság pedig már számtalan változat közül válogathatnak az urak, ha nem szeretnék hallgatni párjuk a borosta miatti panaszait.