A bajusz hónapja – Movember

3796

Novemberben az igazi férfiak bajuszt növesztenek, hogy felhívják a figyelmet a rákszűrés fontosságára, illetve a betegség megelőzésére és az egészséges életmódra. A Movember mozgalomnak mára számos követője van szerte a világon.

bajusz-2
A Movember szó a november és a bajusz angol megfelelője, a moustache összevonásából keletkezett. Az eseményt minden év novemberében rendezik meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra és más, a férfiakat érintő rákos megbetegedésekre. A világon bárhol élő férfiak részt vehetnek benne, a lényeg, hogy egy hónapig növesszék a bajuszukat. A mozgalomnak komoly szabályai vannak: 1. A movember.com-on való regisztrálás után, november 1-jén simára borotvált arccal kell indulni. 2. Egész novemberben növeszteni és ápolni kell a bajuszt. 3. A bajusz nem érhet össze az orcákon található szőrzettel (tudniillik az már szakáll). 4. Illetve az állon található szőrzettel sem (az pedig körszakáll). 5. A „bajusztesóknak” (Mo Bros) igazi úriemberként kell viselkedniük. Mielőtt bárki örömmel kiáltana fel, hogy végre félredobhatja a borotvát, és mostantól egy hónapig torzonborz ábrázattal járhat dolgozni, ismét felhívnánk a figyelmet a 3. és a 4. pontra.

A mozgalmat a dél-ausztráliai Adelaide-ben élő férfiak alapították, az ötlet egy pubban fogalmazódott meg bennük egy este folyamán. A nyolcvan férfiból álló csoport eleinte pólók eladásával gyűjtött pénzt az RSPCA állatvédelmi szervezet számára, „bajusznövesztéssel a bajszosokért” jelszóval. Úgy gondolták, van még olyan nemes cél, amelyre érdemes felhívni a figyelmet. A mozgalom nevét 1999-ben találták ki. A Movember célja, hogy a bajusznöveszdősdivel rávilágítson arra, milyen fontos, hogy időben felismerjék a rákos megbetegedéseket, így korábban elkezdhessék a kezelést, és elkerülhessék az emiatti haláleseteket. A mozgalom arra biztat minden férfit, évente vegyenek részt szűrővizsgálatokon, tájékozódjanak arról, volt-e korábban rákos megbetegedés a családban, illetve váltsanak át egy egészségesebb életmódra. 2007 óta a Movember Alapítvány szerte a világon rendezett hasonló figyelemfelhívó rendezvényeket, például Kanadában, Dániában, Csehországban, Dél-Afrikában vagy Spanyolországban. 2011-ben a kanadaiak járultak hozzá a leghathatósabban az alapítvány munkájához. A Movember megalakulása óta 147 millió dollárt gyűjtött össze világszerte, két éve csak az Egyesült Államokban több mint hétmillió férfi csatlakozott a novemberi össznépi bajusznövesztéshez.

A mozgalomnak hazánkban is számos lelkes követője van, Facebook-oldala például több mint ezer lájkot kapott. Így nem szabad meglepődnünk, ha a hónap előre haladtával egyre több bajszos profilkép lepi majd el a közösségi oldalt. Ha a barátaid egyre nagyobb borostával jelennek meg az esti kocsmázásokon, valószínűleg ők is csatlakoztak. Ha te is kedvet kaptál, most is beszállhatsz. Még nem telt el olyan sok idő elseje óta, így biztosan be tudod hozni a többieket.