A Quora közösségi oldalon tette fel ezt a kérdést egy felhasználó, és igen sok választ kapott, melyek érdekesebbnél érdekesebbek voltak. A kérdés valóban nagyon izgalmas, hiszen az oxigén káros hatására nem egy példát láthatunk a természetben.

Azonnal felismered, hogy mi van a képen ugye? Rozsdás vas! Vagy másképp oxidálódott vas.

Ugyanez az oxidáció zajlik a szervezetedben is a mitokondriumokban, amikor a glükóz ATP-vé alakul. Vannak még sok más biológiai folyamatok is, amelyek megkövetelik oxigén katalizátor a reakcióhoz, így az élő szervezeteknek szüksége van oxigénre a túléléshez.

Tudnánk túlélni oxigén nélkül? Dehogy!

Amikor bekövetkezik, a reakció eredményként   megmarad egy elektron, vagy sok elektron, amelyek a továbbiakban a szabad gyököket képeznek.

Ezek a kis gazemberek sejtkárosodást és számos más, nem kedvező hatást okoznak a szervezetben, melyek rossz hatással vannak az életfolyamatokra. Noha továbbra is igaz, hogy az oxigén földi élet alapvető követelménye, ismerjük a kémiai reakciókat is, amelyeknek a mellékhatásai általában rosszak.

ERRŐL TUDNIA KELL  A vesekárosodás 5 jele, amit nem veszünk észre!

Szervezetünk saját maga termeli az antioxidánsokat, és megpróbálja ugyan csökkenteni a kis gazemberek által az okozott kár  – de végül a kár  egy végső eredménye az öregedés és a halál.

Most fordítsuk vissza a kérdést … mi minősül méregnek?

A biológiában, mérgező anyagok zavarokat okoznak az organizmusokban molekuláris szinten, általában kémiai reakció vagy egyéb tevékenység útján, amikor egy organizmus elnyel egy adott mennyiséget.

Az oxigén is zavart okoz organizmusokban, kémiai reakció vagy valamilyen egyéb tevékenység során a molekuláris szinten, amikor egy organizmus elegendő mennyiséget elnyel belőle?

A válasz: Igen!

Hát ez az izgalmas és egyben szomorú igazság az oxigénről.

Hozzászólás