Az Észak Pokla – Paris-Roubaix

1491

Országúti kerékpár. Szél. Macskakő. Bukások. Emberfeletti küzdelem 6 órán át. Nagy vonalakban ezek jellemzik a Klasszikusok Királynőjét. A Tour de France mögött a Kelet-Európai közmédiában méltatlanul háttérbe szoruló Paris-Roubaix-t idén 111. alkalommal rendezik meg.

Az 1890-es években két Roubaix-i gyáros megálmodott egy versenyt, amely a hajdani Bordeaux-Paris-ra nyújtott volna felkészülési lehetőséget. Az évtizedek során a Roubaix túlnőtt nagyobb testvérén, mára pedig egyike a legrégebb óta megrendezett sporteseményeknek a világon.

eszak-pokla-2A szervezők évről-évre sokat köszönhetnek a rajongóknak: itt éppen a Mons-en-Pévèle szektoron dolgoznak

A versenyszervezők általában igyekeznek a lehető legjobb minőségű útvonalakat kiválasztani – ez mindenre igaz, csak a múlt hétvégén megrendezett Flandriai Körvesenyre és a Roubaix-ra nem! Persze évről-évre akadnak itt is felújítások, de az úgynevezett Pavé-s szektorok rendre kockaköves ráncfelvarrást kapnak, ahelyett, hogy friss aszfalt venné át a helyüket, hisz pont ez adja a verseny sava-borsát.

eszak-pokla-3Gyakran felülíródnak a szabályok: az Arenberget az vezeti, aki meg akarja nyerni a versenyt – A képen a kétszeres győztes Fabian Cancellara áll az élre

Idén is összesen 27 szektor, 52,6 kilométernyi rázatója gondoskodik arról, hogy ne alakuljon 254 KM-es békés gurulgatássá a viadal. A Pavé-kat 1-től 5-ig (ez a legkeményebb) csillagokkal osztályozzák, melyek közül talán a leghíresebb a Trouée d’Arenberg. A borzalmas minőségű út előtt a csapatok óriási tempóra kapcsolnak, hogy az ő emberük kezdhesse a legideálisabb pozícióból a rázatót. Az Arenberg vizes, mohás, töredezett kockakövei sok versenyzőnek tették már tönkre a szezonját. Érdekesség, hogy a győztes trófeája egy – az útvonalból kiszedett – macskakő.

eszak-pokla-4A helyiek szabadságot vesznek ki

Az igazi klasszikus kerékpárversenyek rajongóikról ismerszenek meg. Tízezrek látogatnak ki a verseny útvonalára, hogy – ha csak pár másodpercre is – láthassák a kerekesek küzdelmeit. Gyakran megesik, hogy defekt esetén egy-egy versenyző pont a nézőtől kap kereket, akire ezek után évekig irigykednek az ismerősök. Az alábbi videón a mezőny érkezése előtt látható a rengeteg lakóautó amelyekkel a világ minden tájáról érkeznek fanatikusok.

eszak-pokla-1

Itt nincs időkérés, csere, csak brutális küzdelem 6 órán keresztül – Mindenkinek azonosak a körülmények, mindenki a dicsőségért hajt

Aki esetleg a Royal Vodka Fighter’s Run-ban ezidáig nem talált kellő motivációt, az nyugodtan kapcsoljon április 7-én (vasárnap) 13 órakor az Eurosportra!
Zárásként pedig megosztanánk egy fotót a többszörös olimpiai bajnok, 2012-es Tour de France győztes sir Bradley Wigginsről, akinek az ábrázata mindent elárul arról az érzésről, amely az embert átjárhatja 254 kilométer megtétele után.

eszak-pokla-5

Fotók:
Graham Watson
Cor Vos – CyclingTips
Velocipedsalon

Hozzászólás