Agyat és hajat találtak egy lány petefészek daganatában

2927

Egy 16 éves Japán lányt vakbélgyulladás gyanújával műtöttek meg, de végül egy tíz centiméteres tumort találtak a petefészkében. A daganatban nem más volt, mint agy.Kiderült, hogy a daganat nem rákos eredetű, hanem egy teratoma, azaz az embrionális kor három alapszövetéből felépülő jóindulatú csomó.

A tíz centis daganatban 3 centiméter széles agyszövetet (mini kisaggyal, agytörzzsel, neuronok közti működő kapcsolattal) találtak, illetve hajat, és vékony koponyacsontokat. Végül az egész csomót sikerült eltávolítani, és a tini lány már felépült a műtétből. Egészen addig fogalma sem volt arról, mi van a petefészkében.

Nem véletlen egyébként a teratoma elnevezés, a görög teras szó szörnyet jelent. Még az orvosok sem tudják megmagyarázni, hogy kerülnek még magzatkorban egy másik magzat szervei az egészséges tesó szervezetébe. A teratomát felépítő csírasajtek, azaz embrionális alapszövetek sokféle tumort képezhetnek: van, amelyikben fog van, a másikban haj, ujjak, apró csontok, izmok. Jó esetben a daganat elvátolítása után nincs szükség további kezelésekre, de előfordul, hogy a teratoma rosszindulatú, ezért kimetszése után még kemo- vagy sugárterápiára van szükség.

Miközben ez a fajta daganat nőknél döntően a petefészekben, férfiaknál a herékben képződhet. Mivel a szervezet számára idegen sejtekről van szó, a fizikai fájdalom mellett neurológiai tünetek is felléphetnek: paranoid gondolatok, személyiség megváltozása, zavartság, görcsrohamok, memóriazavarok, vagy éppen amiatt, mert a szervezet elkezdi támadni az idegen szövetet, különböző gyulladások.

Forrás: Dailymail